József, Bánk
-6 °C
0 °C

A világ legműveltebb aranybányászai

2001.10.04. 15:53
A kanadai Kinross Gold vezetése döbbenten tapasztalta, milyen előnyökkel jár, ha a bányszok 60 százaléka diplomás.
A kanadai Kinross Gold Corporation, mely 1998-ban vásárolta meg az Amax Goldtól az Oroszország kelet-ázsiai vidékén található kubakai aranybányát, az egyesült államokbeli Denverben megrendezett Bányaberuházási Fórumon világgá kiáltotta a megdöbbentő tényt: a kubakai bánya dicsekedhet a világ legműveltebb munkaerő-állományával.

A sötét tárnákban világít
az elme
A dolgozók 60 százaléka rendelkezik egyetemi fokozattal, és csupán 5 százalékuk nem jutott el az érettségig. (Az eseményről beszámoló The MoscowTimes sajnos nem világította meg, mit keres ennyi diplomás a kelet-ázsiai bányavároskában.)

A szellem hatalma

"Kezdetben problémákat okozott, hogy mindenkinek van véleménye. De amint megértették a termelékenység fogalmát, és felismerték, hogy 'ha keményebben dolgozom, többet keresek', minden várakozásunkat túlszárnyaló termelékenységjavulást tapasztaltunk" - idézte a lap Bob Buchanant, a társaság elnökét.

Jó bányász holtig tanul

A fogalom megértésének mélységét jelzi, hogy a kubakai bánya dolgozik a világon a legalacsonyabb költséggel. Az idei első félévben 106 ezer uncia aranyat termeltek unciánként 140 dolláros költséggel. És még mindig van hová mélyíteni a dolgozók tudását, mivel a bánya átlagosan 70-80 százalékos kapacitáskihasználtsággal működik.