Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Pozsonyban eltolták

2007.03.19. 07:52
Az európai pénzügyminiszterek és az unió központi bankja jóváhagyta azt a szlovák döntést, hogy 8,5 százalékkal változzon a szlovák korona árfolyamának lebegtetési sávja. A korona, amely 2005 novembere óta az euró előszobájának, az ERM II-nek a tagja, a döntés hatására erősödhet.

Jóváhagyták az Európai Központi Bank (ECB) illetékesei és az eurózóna pénzügyminiszterei azt a szlovák döntést, hogy Pozsony mától 8,5 százalékkal eltolja az erős irányba a korona lebegtetési sávját. A sávközép ezentúl 35,442 korona/euró lesz az eddigi 38,455 helyett, vagyis a tavaly az euróhoz képest 10 százalékkal erősödő korona újabb mozgástérhez jutott: a plusz/mínusz 15 százalékos sávban lebegve legfeljebb 30,126 korona/euró szintre erősödhet, illetve 40,759 korona/euróig gyengülhet.

A szlovák fizetőeszköz 2005 novembere óta benn van az euró előszobájának számító ERM–II. árfolyamrendszerben, de az akkor vállalt paritás mára tarthatatlanná vált. A vártnál sokkal jobban növekvő gazdaság által hajtott árfolyam a sorozatos jegybanki intervenciók ellenére veszélyesen megközelítette a korábbi 32,69 korona/eurós határt; múlt pénteken 33,9 korona/euróval ért el történelmi rekordot az árfolyam.

Segíti a stabilitás fenntartását

A rendszeres intervenciókhoz a jegybanknak nincsenek meg a forrásai – nyilatkozta a bejelentés előtt a Bloombergnek Dwyfor Evans, a Bank of America londoni elemzője. A hírügynökség szerint Szlovákia külföldi devizatartalékai 14,7 milliárd dollárra rúgnak, ez mintegy négyhavi importjának a fedezésére elegendő. A hivatalosan a mai piacnyitáskor bejelentendő sáveltolás segít a makrogazdasági stabilitás fenntartásában – hangsúlyozta az EU pénteken kiadott közleménye –, beleértve azt is, hogy a kormányzatnak kezelnie kell a bérnövelési nyomást és a hitelek növekedését.

A 2009-es eurócsatlakozásra készülő Szlovákia ma csak az inflációs feltételt nem teljesíti a kritériumok közül; februárban 3,9 százalékos volt az év/éves ráta, az eurózónába való belépés aktuális plafonja viszont 2,9 százalék volt. A közös valuta bevezetésére törekvő országnak a belépés előtt legalább egy évig nem szabad túllépnie a megengedett szintet – ez mindig a három legalacsonyabb inflációjú euróország átlaga, plusz/mínusz 1,5 százalékpont –, és kilátásainak is ezzel összhangban lévőnek kell lennie.

Igor Barát, az euró bevezetését felügyelő szlovák kormánybiztos szerint a sáveltolással Szlovákia közelebb került ahhoz, hogy az előre meghatározott időben, azaz 2009-ben vezesse be az eurót; a szlovák Markíza Televízió szombati híradója szerint ez 30-31 korona közötti árfolyamon történik meg. A pénzpiaci elemzők többsége arra számít, hogy a korona árfolyama ezen a héten – legalábbis az elején – hirtelen megugrik.  • Vennék
  • Hírek