Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közel harminc százalékkal értékelték le a pesót

2002.01.07. 11:04
Az új argentin kormány bejelentette, hogy 29 százalékkal leértékeli a pesót - közölte a BBC. A dél-amerikai valuta árfolyamát tíz éve a dollár árfolyamához kötötték, mostantól azonban nem egy, hanem 1,4 pesót kell fizetni egy dollárért.
A döntés alig néhány órával azután született, hogy a parlament felhatalmazta Eduardo Duhalde elnököt a szükséges megszorító intézkedések bevezetésére. Jorge Remes Lenicov pénzügyminiszter közölte, hogy heteken belül elkészül az új költségvetés, és megkezdik a tárgyalásokat a 140 milliárd dolláros külső adósságról. Argentína várhatóan 15-20 milliárdos segélyt kér az IMF-től.

A bankbetétekhez nem nyúlnak

A pesó új árfolyamát néhány nap múlva kezdik használni - a bankok két napig zárva tartanak, hogy felkészüljenek a váltásra. Lenicov egyúttal azt is bejelentette, hogy a polgárok bankbetéteihez nem nyúlnak. A leértékelés így is rengeteg ember életét nehezíti meg, de a kormány abban bízik, hogy az alacsonyabb munkaerőköltségek és a megugró export felpörgeti a gazdaságot.

"Ne emeljetek árakat!"

Pénteken hosszú sorok álltak a bankok előtt, mivel mindenki ki akarta venni, és el akarta költeni a pénzét még a leértékelés előtt. Eközben a boltok jó része már nem fogadott el hitelkártyát, mert attól tartott, hogy az átutalásokat már csak a leértékelés után hajtják végre. Duhalde elnök arra kérte a cégeket, hogy ne emeljék az árakat, de ennek ellenére sok helyen már a leértékelés előtt húsz százalékkal megugrottak az árak.