Közel harminc százalékkal értékelték le a pesót

2002.01.07. 11:04
Az új argentin kormány bejelentette, hogy 29 százalékkal leértékeli a pesót - közölte a BBC. A dél-amerikai valuta árfolyamát tíz éve a dollár árfolyamához kötötték, mostantól azonban nem egy, hanem 1,4 pesót kell fizetni egy dollárért.
A döntés alig néhány órával azután született, hogy a parlament felhatalmazta Eduardo Duhalde elnököt a szükséges megszorító intézkedések bevezetésére. Jorge Remes Lenicov pénzügyminiszter közölte, hogy heteken belül elkészül az új költségvetés, és megkezdik a tárgyalásokat a 140 milliárd dolláros külső adósságról. Argentína várhatóan 15-20 milliárdos segélyt kér az IMF-től.

A bankbetétekhez nem nyúlnak

A pesó új árfolyamát néhány nap múlva kezdik használni - a bankok két napig zárva tartanak, hogy felkészüljenek a váltásra. Lenicov egyúttal azt is bejelentette, hogy a polgárok bankbetéteihez nem nyúlnak. A leértékelés így is rengeteg ember életét nehezíti meg, de a kormány abban bízik, hogy az alacsonyabb munkaerőköltségek és a megugró export felpörgeti a gazdaságot.

"Ne emeljetek árakat!"

Pénteken hosszú sorok álltak a bankok előtt, mivel mindenki ki akarta venni, és el akarta költeni a pénzét még a leértékelés előtt. Eközben a boltok jó része már nem fogadott el hitelkártyát, mert attól tartott, hogy az átutalásokat már csak a leértékelés után hajtják végre. Duhalde elnök arra kérte a cégeket, hogy ne emeljék az árakat, de ennek ellenére sok helyen már a leértékelés előtt húsz százalékkal megugrottak az árak.  • Hírek
  • Csok