Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Az argentin képviselőház elfogadta a költségvetést

2002.03.01. 15:39
Az argentin képviselőház nagy vonalaiban elfogadta a megszorításokat tartalmazó idei költségvetést, miközben feldühödött tüntetők emberi ürülékkel dobálták meg a kongresszus épületét.
A kormányzó peronista párt által uralt alsóház péntek hajnalban elsöprő többséggel szavazta meg a költségvetési tervezetet, amely 14 százalékkal faragja le a 2002-es kiadásokat.

A kormány kiegyezett a tartományokkal

A képviselőknek részletes vita után még véglegesen jóvá kell hagyniuk a büdzsét, amely ezután a szenátus elé kerül. A kormány és a tartományok között létrejött adómegosztó és deficitkurtító megállapodás azonban lehetővé teszi a gyors kongresszusi jóváhagyást.

Hosszas alkudozás után a kormányzók beleegyeztek a központi költségvetésből a tartományoknak eddig garantált havi minimális átutalások megszüntetésébe, valamint tartományi költségvetési deficitek 60 százalékkal való lefaragásába.

Ennek fejében azonban a tartományok megkapják Buenos Airestől a pénzügyi tranzakciókra kivetett adó bevételeinek 30 százalékát.

Argentína 25 milliárd dollárt szeretne az IMF-től

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) üdvözölte a megállapodást, jelezve, hogy már a jövő héten küldöttséget indít Buenos Airesbe.

Az argentin elnök kifejezte reményét, hogy az ország megkapja a kért 25 milliárd dolláros IMF-hitelt, amelyre égető szüksége lenne a leértékelés miatt összeomlás szélére került bankrendszer rendbetételéhez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!