Argentína felfüggesztette az adósságtörlesztést

2001.12.23. 16:28
A vasárnap beiktatott ideiglenes új argentin államfő bejelentette, hogy a kormány felfüggeszti a szuverén adósság törlesztését, és a peso mellett új valutát is bevezet, de nem törli el a pesót 1:1-es árfolyamarányban a dollárhoz kötő árfolyamrendszert.
Adolfo Rodriguez Saá az államfői eskü letétele után újságíróknak azt mondta: a devizaadósság-szolgálat teljesítésének leállítása nem azt jelenti, hogy Argentína megtagadja a küladósságot; az intézkedés "egy racionálisan gondolkodó kormány első lépése a devizaadósság megfelelő kezelése felé". Saá szerint a piacok jól fogadják majd a lépést, mivel az argentin kormány tárgyalni fog a befektetőkkel - írta a Reuters.

Nem értékelik le a pesót

Az új államfő - egyelőre részletek nélkül - közölte azt is, hogy a pesóval párhuzamosan új valutát vezet be, de nem értékeli le a pesót, és nem is dollarizálja a gazdaságot. Független szakértők hónapok óta ismételgetik, hogy már csak ez a két megoldás maradt Argentína számára, miután az erős dollárhoz kötött, s így túlértékeltté vált peso tönkretette az argentin gazdaság versenyképességét.

Adolfo Rodríguez Saá államfői megbízatása jövő év március 3-ig érvényes , ekkor választják meg az ország új elnökét. Saá elődje, Fernando de la Rúa csütörtökön mondott le, miután a súlyos gazdasági válság okozta társadalmi feszültségek az elmúlt napokban heves zavargásokba torkolltak.

A gazdaságtörténet legnagyobb buktája

Argentína teljes szuverén küladóssága 132 milliárd dollár, ebből több mint 90 milliárd dollár a kereskedelmi hitelezőkkel szembeni adósság. Ha a kormány valóban leállítja a törlesztést, ez lesz az egyetemes gazdaságtörténetben az eddigi legnagyobb szuverén devizaadósság, amely hivatalosan nemteljesítővé válik.

A Fitch és a Moody's is pesszimista

A Fitch hitelminősítő intézet már december elején nemfizetői sávba sorolta a szuverén argentin adósságot. A Fitch a DDD nemfizetői kategóriába sorolta vissza az addigi C-ről az argentin adósi besorolást. A hét végén a Moody's is a bóvli sávon belül még mélyebbre, "Ca"-ra rontotta Argentína deviza- és hazai adósságának osztályzatát. A Moody's a visszaminősítést az argentin gazdasági, pénzügyi és szociális helyzet gyors rosszabbodásával indokolta.  • Tippek
  • Bankszámla