Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Lefoglalták az argentin elnök gépét

2002.05.30. 14:37
A holland hatóságok lefoglalták Duhalde elnök különgépét, miután Argentína nem fizette ki a karbantartás árát a Fokkernek.
Argentína 1,9 millió dollárral tartozik a Fokkernek egy 1998-ban elvégzett felújítás miatt. Az F-28-as idén áprilisban újra Hollandiába repült az újabb munkák elvégzéséhez, de a gépet a hatóságok most lefoglalták.

Részletekben sem fizetett

Fokker F-28

A cég szerint annak idején megállapodtak Argentínával, hogy a dél-amerikai ország 2001-től havi részletekben törleszti az árat, de eddig nem érkezett pénz a vállalathoz. Az argentin kormány a diplomáciai mentességre hivatkozva próbálta visszakövetelni a gépet, de a holland bíróság támogatta a cég döntését.

Az ország a pénzügyi összeomlás szélén

Az argentin válság miatt a kormány a közeljövőben valószínűleg nem tudja kiegyenlíteni a tartozást. Duhalde elnök egy hónapja jelentette be, hogy az ország a pénzügyi összeomlás szélén áll, és a jegybank meghatározatlan időre felfüggeszti a valutakereskedést és az összes banki tranzakciót. Az ország összesen 15 milliárd dollárral tartozik az IMF-nek, amely május végén újabb egy év haladékot adott az esedékes 136 millió dollár törlesztésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!