Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

McDonalds-menü államkötvényért

2001.08.21. 10:07
A készpénzszűkében lévő Buenos Aires állam ettől a héttől kezdve részben állampapírral fizet a közalkalmazottaknak. A közüzemek és a telefonszolgáltatók mellett a McDonalds is jelezte, hogy lehet nála fizetni ezzel az eszközzel.
Miközben az argentin kormány tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutalappal az életmentő hitelkeretről, a pénzszűkében lévő Buenos Aires állam érdekes megoldást választott a közalkalmazottak bérének fizetésére.

A név nem sok jót ígér

Ettől a héttől kezdve 150 ezer állami alkalmazott fizetésének egy részét nem készpénzben, hanem egyéves lejáratú, 7 százalékos kamatozású állakötvényben kapja meg. A kötvény a keresztségben - egy 120 éve összeomlott argentin deviza után - a "patacones" nevet kapta.

A helyi bankok már javában töltik fel mintegy 90 milliárd dollár értékű kötvénnyel a bankautomatákat, melyekből a havi 740 dollárnál többet kereső állami alkalmazottak vehetik fel járandóságukat.

Lesz két Patacombo-menüm

A kötvényeket a helyi és a szövetségi kormány elfogadja adófizetésre, de a közüzemi vállalatok és a telefonszolgáltatók is jelezték, hogy lehet náluk fizetni az állampapírral. A BBC Online értesülése szerint a McDonalds speciális, "Patacombo" nevű menüt vezet be azok számára, akik kötvénnyel akarnak fizetni.