Roham az argentin bankokban

2001.12.03. 09:20
Miután a peso leértékelésétől tartó argentinok pénteken megrohanták a bankokat és a bankautomatákat, hogy kimenekítsék pénzüket a bankrendszerből, az argentin kormány hétvégén bejelentette, 90 napig korlátozza a pénzkivételt.
A polgárok havonta 1000, ezen belül hetente 250 dollárt vehetnek ki bankszámlájukról, és a külföldre irányuló pénzátutalásokat havi 1000 dollárban maximalizálták.

Mégsem váltanak automatikusan dollárra

A korábbi hétvégi híradások még arról szóltak, hogy a lakosság megnyugtatása érdekében a bankok a pesobetéteket dollárra váltják, a kormányrendelet azonban végül csak annyit tartalmazott, hogy a betétek önkéntes alapon dollárra konvertálhatók.

Argentínában egyébként idén fogadták el azt a törvényt, mely megtiltja a kormánynak, hogy befagyassza a bankszámlákat.

A spekulánsok olyanok, mint a keselyűk

Televíziós beszédében Domingo Cavallo gazdasági miniszter nemes egyszerűséggel keselyűknek nevezte a spekulánsokat, akik a jelenleg a dollárhoz kötött pesó várható leértékeléséről szóló pletykákat terjesztik. "Egész évben Argentína lerombolásán fáradoztak. Ezúttal azonban nem viszik el pénzünket, nem fognak csődbe vinni bennünket" - idézte a BBC a miniszter higgadt, megnyugtató szavait.

Az adósságcsere hangos sikert aratott

A központi bank állítása szerint a a korlátozások addig lesznek érvényben, amíg Argentína le nem bonyolítja korábban bejelentett, sokat vitatott adósságcsere programját. A gazdasági miniszter a program első fázisát, melynek keretében az argentín bankok és nyugdíjalapok mintegy 50 milliárd dollárnyi kötvényért fogadtak el alacsonyabb kamatozású papírokat, "hangos sikernek" nevezte.

Az adósságcsere második szakaszában a külföldi hitelezőkkel kell megegyezniük, akik a programot lényegében csődnek minősítik. A részletekkel azonban még adós a kormány.  • Tippek
  • Hírek