Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Argentína 8 milliárd dollárt kap a Valutaalaptól

2001.08.22. 11:53
Tizenkét napos tárgyalás után a Nemzetközi Valutaalap azt javasolja a szervezet igazgatótanácsának, hogy szeptemberben hagyja jóvá az Argentínának szánt új, 8 milliárd dolláros hitelkeretet.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) bejelentette, hogy a decemberben elfogadott 14 milliárd dolláros hitelkeret mellé Argentína további 8 milliárd dolláros hitelt kap. Az ország 5 milliárdot már szeptemberben lehívhat, ha az IMF igazgatótanácsa jóváhagyja a csomagot. A fennmaradó 3 milliárd dollárt - az IMF történetében először - ahhoz kötötték, hogy Argentína önkéntesen és piaci alapon strukturálja át 130 milliárd dolláros külföldi adósságát.

A hitelkeret 5 milliárdos részének feltételei nem okoztak meglepetést. Argentína már a múlt hónapban a "nulla-deficit"- törvény elfogadásával bizonyítani kívánta, hogy szigorú költségvetési politikát követ, és nem költ többet, mint amennyi az államkasszába befolyik.

Az IMF emellett megkövetelte, hogy a kormány javítsa az adóbeszedést, és erősítse meg a bankrendszert. Ez utóbbira igen nagy szükség van, mivel a lakosság az augusztus 15-ig tartó hat hétben 9,1 milliárd dollárt vett ki a bankokból, ráadásul a jegybank tartaléka 4,4 milliárd dollárra csökkent, miután a tartalékok 22 százalékát júliusban a pénzügyi rendszerbe pumpálta.

Az amerikai támogatás ára az adósságszerkezet átalakítása

Arra még sosem volt példa, hogy a Valutalap egy mentőcsomag feltételeként az adósságok átstrukturálását szabta volna. Elemzők szerint az adósságszerkezet átalakítása új amerikai pénzügyi kormányzat kemény fellépésének eredményeként került be a feltételek közé.

Paul O'Neill pénzügyminiszter korábban még azt is megkérdőjelezte, hogy Argentínának szüksége van újabb pénzekre, de a válság elmélyülése, valamint a mexikói és a brazil helyzet álláspontjának felülvizsgálására kényszerítette.

Asztalosok és vízvezetékszerelők

A The New York Times szerint O'Neill kevéssé diplomatikus stílusa miatt feszült viszony alakult ki az amerikai pénzügyi vezetés és az IMF között, az argentin tárgyalóküldöttséget pedig egyenesen vérig sértette.

O'Neill megjegyzései "megsértették a tisztelet és a protokoll minden normáját" - írta például hétfőn a La Nacion, a vezető Buenos Aires-i napilap, utalva az amerikai pénzügyminiszter CNN-nek adott múlt heti nyilatkozatára: "Azon dolgozunk, hogy megtaláljuk egy fenntartható Argentína megteremtésének módszerét, de nem olyan Argentínáét, mely csupán tovább fogyasztja az évi 50 ezer dollárt kereső amerikai vízveztékszerelők és asztalosok pénzét".

Vannak még kételkedők

A Bloomberg és a The New York Times által megkérdezett közgazdászok és elemzők a lépést jónak tartják, de nem számítanak az adósságszerkezet gyökeres átalakítására, melyre sokak szerint szükség lenne. (Az ország egyébként az elmúlt két hónapban csaknem 30 milliárd dollár középlejáratú állampapírt cserélt hosszú lejáratú államkötvényre.)

A IMF közleménye is meglehetpősen óvatosan fogalmaz: "Argentína az adósságszerkezet életképességének javítása érdekében megfontolja egy önkéntes és piaci alapú művelet lehetőségét. Ha ezek a megbeszélések gyümölcsözőnek bizonyulnak, az IMF vezetése hajlandó azt javasolni az igazgatótanácsnak, hogy a művelet támogatása érdekében tegye elérhetővé a fennmaradó 3 milliárd dollárt".