Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Rejtett kamerás óriásbotrány a Tescónál és a Sainsburysnél

2007.05.22. 12:26
Rejtett kamerás felvételekkel készül bemutatni a BBC, milyen áldatlan állapotok uralkodnak a legnagyobb brit élelmiszerláncokban. A ma este műsorra kerülő filmben átcímkézésről, a higiéniai szabályok megsértéséről, a legalapvetőbb élelmiszer-biztonsági szabályok megkerüléséről lesz szó.

Nagy-Britannia két legnagyobb üzetláncát buktatja le egy ma bemutatandó BBC film. A rejtett kamerás felvételek azt ábázolják, a Tesco- és a Sainsburys-áruházakban hogyan címkézik át a lejárt szavatosságú árut - írja a Guardian. Az átcímkézett ételek emberi fogyasztásra már nem alkalmasak.

A BBC filmjéből kiderül, a Tesco és a Sainsburys áruházláncok egy-egy egységében az ott dolgozók a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem tartják be. Meghamisítják a hűtők által mért adatokat, nem használnak külön késeket hús, hal vagy főtt hús szeletelésekor.

A rejtett kamerás felvételeken láthatók padlón lévő kész élelmiszerek, vizelet és cipők által bevitt sár között. Mindez a Tesco egyik beszállítójánál történik. A Sainsburys áruházlánc beszállítójának csirkefarmján döglött csirkét találtak (amelyet már elborítottak a férgek) az eladásra szánt élő állatok között.

A BBC-t egy volt alkalmazott értesítette, az informátor korábban mindkét áruházban dolgozott. A BBC riportetei beépültek a két céghez, hat hónapig dolgoztak az áruházakban. Közben titokban filmre vették mindennapi munkájukat.

A két áruház közleményben reagált. A Sainsburys azt hangsúlyozza, hogy nagy figyelmet fordít az élelmiszer-biztonságra. A BBC-től kapott információk alapján azonnal vizsgálatot indítottak az érintett üzletben, melynek eredményekénk találtak hiányosságot. Ezeket azonnal orvosolni próbálják. A Tesco szerint a film hamis képet mutat az áruházláncról. Megvizsgálták az érintett áruházat és a beszállítókat is, és kijelentik, hogy nem találkoztak olyan esettel, ami a filmben szerepel.

A Sainsburys heti 16 millió látogatót szolgál ki, tavaly 42 százalékkal nőtt a nyeresége. A Tesco Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!