Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rejtett kamerás óriásbotrány a Tescónál és a Sainsburysnél

2007.05.22. 12:26
Rejtett kamerás felvételekkel készül bemutatni a BBC, milyen áldatlan állapotok uralkodnak a legnagyobb brit élelmiszerláncokban. A ma este műsorra kerülő filmben átcímkézésről, a higiéniai szabályok megsértéséről, a legalapvetőbb élelmiszer-biztonsági szabályok megkerüléséről lesz szó.

Nagy-Britannia két legnagyobb üzetláncát buktatja le egy ma bemutatandó BBC film. A rejtett kamerás felvételek azt ábázolják, a Tesco- és a Sainsburys-áruházakban hogyan címkézik át a lejárt szavatosságú árut - írja a Guardian. Az átcímkézett ételek emberi fogyasztásra már nem alkalmasak.

A BBC filmjéből kiderül, a Tesco és a Sainsburys áruházláncok egy-egy egységében az ott dolgozók a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem tartják be. Meghamisítják a hűtők által mért adatokat, nem használnak külön késeket hús, hal vagy főtt hús szeletelésekor.

A rejtett kamerás felvételeken láthatók padlón lévő kész élelmiszerek, vizelet és cipők által bevitt sár között. Mindez a Tesco egyik beszállítójánál történik. A Sainsburys áruházlánc beszállítójának csirkefarmján döglött csirkét találtak (amelyet már elborítottak a férgek) az eladásra szánt élő állatok között.

A BBC-t egy volt alkalmazott értesítette, az informátor korábban mindkét áruházban dolgozott. A BBC riportetei beépültek a két céghez, hat hónapig dolgoztak az áruházakban. Közben titokban filmre vették mindennapi munkájukat.

A két áruház közleményben reagált. A Sainsburys azt hangsúlyozza, hogy nagy figyelmet fordít az élelmiszer-biztonságra. A BBC-től kapott információk alapján azonnal vizsgálatot indítottak az érintett üzletben, melynek eredményekénk találtak hiányosságot. Ezeket azonnal orvosolni próbálják. A Tesco szerint a film hamis képet mutat az áruházláncról. Megvizsgálták az érintett áruházat és a beszállítókat is, és kijelentik, hogy nem találkoztak olyan esettel, ami a filmben szerepel.

A Sainsburys heti 16 millió látogatót szolgál ki, tavaly 42 százalékkal nőtt a nyeresége. A Tesco Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca.