Piroska
3 °C
4 °C

Litvánia bezárja atomerőművét

2002.06.13. 09:51
Litvánia és az Európai Unió megegyezett az elavult, csernobili típusú ignalinai atomerőmű bezárásáról. Az erőmű 2009-ben történő bezárása legalább 2,4 milliárd euróba fog kerülni, s a költségekből az EU is vállal valamennyit.
A csatlakozási tárgyalások hét elejei fordulóján Litvánia egyességet kötött az EU-val ignalinai atomerőművének bezárásáról. Az EU által veszélyesnek tartott erőmű az 1986-ban nukleáris katasztrófát előidéző csernobili társához hasonló technológiával készült.

Az egyezség értelmében Litvánia az erőmű egyik reaktorát 2005-re, a másikat 2009-re zárja be. Az EU anyagi segítséget vállal az erőmű megszüntetésében, ami legalább 2,4 milliárd euróba fog kerülni. Az uniós hozzájárulás mértékét további tárgyalások fogják tisztázni - írja a BBC honlapja.

Kényszer-bezárás

A Litvánia fővárosától, Vilniustól 130 kilométerre északkeletre fekvő erőmű a balti ország energia-szükségletének több mint 70 százalékát fedezi. Ignalina megszüntetése fel fogja verni az energiaellátás árát az országban, azonban ha Litvánia most nem egyezett volna meg az Unióval a bezárásáról, akkor a később bekövetkező felszámolás költségét egyedül kellett volna állnia. Továbbá a bezárásra vonatkozó uniós kérés elutasítása veszélyeztette volna a csatlakozási tárgyalások év végi befejezésének elérését, és a 2004-es elsőkörös csatlakozást.

Litvánia az egyezséggel lezárhatja az energetikai fejezetet a csatlakozási tárgyalásokon, és így már 28 témakört tud le a 30-ből, ezzel Ciprussal együtt a tagjelölt országok élére ugrott a lezárt fejezetek tekintetében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!