Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Litvánia bezárja atomerőművét

2002.06.13. 09:51
Litvánia és az Európai Unió megegyezett az elavult, csernobili típusú ignalinai atomerőmű bezárásáról. Az erőmű 2009-ben történő bezárása legalább 2,4 milliárd euróba fog kerülni, s a költségekből az EU is vállal valamennyit.
A csatlakozási tárgyalások hét elejei fordulóján Litvánia egyességet kötött az EU-val ignalinai atomerőművének bezárásáról. Az EU által veszélyesnek tartott erőmű az 1986-ban nukleáris katasztrófát előidéző csernobili társához hasonló technológiával készült.

Az egyezség értelmében Litvánia az erőmű egyik reaktorát 2005-re, a másikat 2009-re zárja be. Az EU anyagi segítséget vállal az erőmű megszüntetésében, ami legalább 2,4 milliárd euróba fog kerülni. Az uniós hozzájárulás mértékét további tárgyalások fogják tisztázni - írja a BBC honlapja.

Kényszer-bezárás

A Litvánia fővárosától, Vilniustól 130 kilométerre északkeletre fekvő erőmű a balti ország energia-szükségletének több mint 70 százalékát fedezi. Ignalina megszüntetése fel fogja verni az energiaellátás árát az országban, azonban ha Litvánia most nem egyezett volna meg az Unióval a bezárásáról, akkor a később bekövetkező felszámolás költségét egyedül kellett volna állnia. Továbbá a bezárásra vonatkozó uniós kérés elutasítása veszélyeztette volna a csatlakozási tárgyalások év végi befejezésének elérését, és a 2004-es elsőkörös csatlakozást.

Litvánia az egyezséggel lezárhatja az energetikai fejezetet a csatlakozási tárgyalásokon, és így már 28 témakört tud le a 30-ből, ezzel Ciprussal együtt a tagjelölt országok élére ugrott a lezárt fejezetek tekintetében.