Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Atomvita az Európai Unióban

2002.09.20. 12:46
Nukleáris stratégiája kapcsán az Európai Bizottság összetűzésbe került Nagy Britanniával és Franciaországgal. Az elégedetlenséget Loyola de Palacio energiaügyi főbiztosnak a nukleáris szabványok egységesítésére vonatkozó javaslata váltotta ki.
November elején nyújtaná be az atomenergiával kapcsolatos új követelményrendszert tartalmazó ajánlatát a főbiztos. Az elképzelések szerint a bővítés után az EU bizonyos mértékben ellenőrzése alá vonhatná az új tagországok atomerőműveit.

Az új tagokkal szembeni diszkriminatív bánásmód elkerülésének egyetlen lehetséges módja az, ha minden tagország reaktorait ugyanolyan ellenőrzés alá vetik. (A temelíni cseh atomerőmű kapcsán kialakult vita miatt Ausztria hathatósan támogatná ezt a javaslatot.)

A reaktorom belügy!

- Az ellenkezés nem a felvételre váró országok részéről tapasztalható - nyilatkozzák Brüsszelben, hozzátéve: számukra inkább a viszonyítási alap hiánya jelent problémát.

Az atomerőmű biztonsági szabványainak kérdéskörét azonban az EU területén jelenleg belügyként kezelik, s az Egyesült Királyság és Franciaország mindenképpen belügyeibe való beavatkozásként értékelné a tervezett intézkedést.

Nem csak macerás, pénzbe is kerül

A presztízsszempontokon túl az EU jelenlegi "atomerőmű-nagyhatalmai" két további ok miatt tiltakoznak az ellen, hogy az új belépőkkel azonos szabályozás vonatkozzon rájuk. A jelenlegi elképzelések szerint, ha egy atomerőmű a javasolt új standard-követelményeknek nem felel meg, az illető országot megbírságolhatnák.

Felmérték azt is az érintettek, elsősorban Nagy Britannia és Franciaország illetékesei, hogy az új intézkedések kedvezőtlenül befolyásolhatják az ország atomiparát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!