Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az AT&T nem adja olcsón kábelrészlegét

2001.07.19. 12:24
Az AT&T elutasította a Comcast 40 milliárd dolláros vételi ajánlatát, de mivel csak az árat kifogásolta, elemzők szerint tárt karokkal várja a jobb ajánlattal kopogtatókat.
Kis hal ilyen olcsón nem eheti meg a legnagyobbat

Az Egyesült Államok legnagyobb távolsági telefonszolgáltatója, illetve kábeltársasága, az AT&T szerdán elutasította a harmadik legnagyobb kábeltelevíziós társaság, a Comcast július 8-án tett ellenséges vételi ajánlatát. A Comcast 40 milliárd dollár értékű részvényt adott volna az AT&T kábeldivíziójáért, és átvállalt volna 13,5 milliárd dollár adósságot is.

Az AT&T, mely 100 milliárd dollárt költött felvásárlásokra a kábelpiacon, azzal indokolta az elutasítást, hogy az ajánlat nem tükrözi a részleg valós értékét. Az ajánlat kábelelőfizetőnként 4000 dollárt tartalmazott, miközben maga a Comcast, valamint más kábelcégek, köztük a a Cablevision vagy a Cox tőzsdei árfolyama alapján előfizetőnként 4500 dolláros érték adódik.

Felhívás ajánlatháborúra

Mivel az AT&T csak az árat kifogásolta, és mellékesen közölte, hogy a részvényesek a tervezettnél később kapják meg a kábeldivízió önálló vállalattá szervezésével kapcsolatos dokumentumokat, a tőkepiaci beszédaktus-elmélet professzorai szerint a társaság csupán annyit mond, hogy tárt karokkal várja a jobb ajánlattal kopogtatókat. Elemzők szerint azonban az AT&T csak jóval 5000 dolláros előfizetőnkénti árajánlat esetén gondolkodna el komolyan az üzleten.

Mindenkinek van egy-két elmélete

A Businessweek szerint a Wall Streeten jelenleg nem akad ember, akinek ne lenne egy-két elmélete arról, hogy mi lesz a kábeldivízió sorsa. A Cablevision Systems és a Cox Communication már jelezte, hogy érdekelné a dolog. Pletykák szerint a francia médiakonglomerátum, a Vivendi Universal is a kérők között lehet. Más forgatókönyvek szerint a Disney vagy a USA Networks és a Charter Communication befektetői konzorciumot szervezhetne megszerzése érdekében.

Az AOL Time Warnert nehezebben fogadnák el a versenyhatóságok

A részvénypiac fantáziáját azonban természetesen az a lehetőség pörgette fel legjobban, hogy az agresszív startégiájáról ismert és jó pénzügyi helyzetben lévő AOL Time Warner is ajánlatot tehet. Ha az AOL Time Warner leválasztaná saját kábeldivízióját és megvenné az AT&T kábelrészlegét, a létrejövő vállalat 25 millió kábelelőfizetővel rendelkezne. Bár ez csupán 3 millióval több annál, mintha a Comcast lenne a vevő, az üzlet valószínűleg a versenyhatóságok erősebb ellenállásába ütközne.