Géza
-12 °C
-4 °C

Pozsonyban gyártják az új Audi terepjárót

2004.10.06. 07:42
Bővíti szlovákiai gyárát a Volkswagen. A német cég Audi terepjáróinak gyártását helyezi át. Szlovákia ipari termelésének 25 százalékát, kivitelének 31 százalékát az autógyártás adja.
A VW pozsonyi gyárában fogják gyártani a Q7-est, az Audi új sportos terepjáróját a VW Touareg és a Porsche Cayenne mellett - közölte Jozef Uhrík, a Volkswagen Slovakia elnöke. Ennek köszönhetően a jelenlegi mintegy 130 ezer terepjáró helyett 2006-ban már kettőszázezer hagyja el a futószalagokat. A német autókonszern 2003-ban 68 százalékkal növelte pozsonyi termelését, elérve a 183 milliárd koronás (1 dollár=32,31 korona) értéket, 2004 első félévében pedig 2003 hasonló időszakához viszonyítva további 26 százalékkal, 95,4 milliárd koronára nőtt a forgalom. Az év első hat hónapjában 120 117 gépkocsit gyártottak.

Néhány éven belül a pozsonyi Volkswagen autógyárnak 14 ezer alkalmazottra lesz szüksége, ezért a napjainkban kilencezer fővel dolgozó autógyár vezetése az igények kielégítése érdekében már tárgyalt Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszterrel, akivel megvitatták a szakmunkásképzőkben alkalmazandó új, az autóipar szükségleteinek megfelelő tanügyi programot. Jozef Uhrík bejelentése éles kontrasztban áll a német Volkswagen-csoport egészében uralkodó helyzettel, hiszen a társaság szeptember derekán jelezte: a közeljövőben összesen 30 ezer alkalmazottjától szeretne megválni.

Szlovákiában viszont szárnyal az autógyártás, amely az ország ipari termelésének 25 százalékát, kivitelének pedig 31 százalékát adja. Napjainkban 140 szlovák cég tevékenykedik a járműágazatban, és 2006-tól Nagyszombatban a francia Peugeot-Citroën és Zsolnán a dél-koreai Hyundai/Kia autógyártó is beindítja termelését. A pozsonyi VW intenzíven együttműködik a grazi Magna céggel; Jozef Uhrík szerint a további kapcsolatok gátja a két ország közötti közlekedési infrastruktúra szűkös kapacitása.