Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem Mátrix-rajongó az ausztrál APEH

2001.08.07. 10:23
Komoly veszélybe került az ausztrál filmgyártás, miután az adóhivatal megvonta az adókedvezményt az amerikai Moulin Rouge musical készítőitől. Ha a hatóság ezt más produkciókra is kiterjeszti, akkor az amerikai gyártók valószínűleg kivonulnak Ausztráliából, és ezzel hatalmas üzlettől esik el az ország filmipara, amely olyan produkciókat gyártott le, mint a Mátrix, a Mission Impossible, a Dark City, a Moulin Rouge vagy a Vörös bolygó.
Az Egyesült Államok filmgyárainak Ausztráliában készülő produkciói legalább 155 millió dolláros üzletet jelentenek az országnak és a helyi filmiparnak, de ha a hatóság megvonja a kedvezményeket, akkor a produkciók valószínűleg elmenekülnek az országból - közölte a South China Morning Post.

Kellett annyit akciózni

Szakértők szerint ez a teljes ausztrál filmgyártás végét jelentheti. Az adókedvezmény eddig olyan filmek létrejöttét segítette, mint a Mátrix, a Mission Impossible és a Dark City. A Moulin Rouge a Fox Studios és a Warner Bros produkciója, a főszereplők Nicole Kidman és Ewan McGregor.

Nincs kegyelem az űrben sem

Az adóhivatal ezzel egy időben a Vörös bolygó (Red Planet) készítőinek kedvezményét is törölte - a gyártók most a kormány reakciójától teszik függővé, hogy kezdenek-e újabb forgatást Ausztráliában.

Veszélyben sok munkahely

Greg Coote filmrendező szerint a Moulin Rouge-döntés "újabb koporsószeg", és az amerikaiak valószínűleg záros határidőn belül Kanadában vagy Nagy-Britanniában folytatják a gyártást. Steve Bracks, Victoria állam kormányzója felszólította John Howard miniszterelnököt, hogy haladéktalanul intézkedjen az adóhivatal "súlyos következményekkel járó" döntésének megváltoztatása érdekében. A filmiparért aggódók szerint a miniszterelnöknek legalább olyan határozottan kellene közbelépnie, ahogy a Mitsubishi adelaide-i gyárának megmentéséért tette, hiszen itt sokkal több munkahely és pénz forog kockán.