Valér
2 °C
8 °C

Meghalt FKF, Ausztria leggazdagabb embere

2006.10.06. 19:49
A német születésű Friedrich Karl Flick a 90-es évek közepén települt át Ausztriába a kedvezőbb adózási viszonoyk miatt. A 90-es évek végén az Osztrák Köztársaság érdekében kifejtett szolgálataiért magas állami kitüntetéssel jutalmazták. Az iparmágnás neve összefonódott a II. világháború utáni legnagyobb németországi pártpénzelési botránnyal.

Hetvenkilenc éves korában az ausztriai wörtherseei otthonában elhunyt Friedrich Karl Flick egykori iparmágnás, aki hosszú évek óta a leggazdagabb osztrákok listájának az élén állt.

Az 1927-ben Berlinben született férfi, akit a sajtó csak FKF-ként emlegetett, több mint 6 milliárd eurós vagyont hagyott hátra. FKF az édesapjától vette át a düsseldorfi családi vállalatbirodalmat, amelyet családi viszályok lerendezése után 1975-től már egyedül irányított. (Az édesapját 1947-ben egy amerikai katonai bíróság 7 év börtönbüntetésre ítélte, mert pénzelte Adolf Hitlert.) Flick óriásivá növelte a vállalatbirodalmat, amelynek cégei a páncélosoktól a papírtörölközőn keresztül a fürdőkádig számtalan árucikket termeltek.

A férfi 1990-ben harmadszor is házasságot kötött, és feleségül vette a nála 30 évvel fiatalabb osztrák Ingrid Raggert. A család - mindenekelőtt adózási szempontok miatt - a 90-es évek közepén települt át Ausztriába. (Friedrich Karl Flick 1958 óta rendelkezett osztrák állampolgársággal.) Az iparmágnás visszavonultan élt a festői Wörthersee egyik öblénél felépített luxusvillájában, a 90-es évek végén az Osztrák Köztársaság érdekében kifejtett szolgálataiért magas állami kitüntetéssel jutalmazták.

FKF neve összefonódik a II. világháború utáni legnagyobb németországi pártpénzelési botránnyal. A vizsgálatok kiderítették, hogy 1969 és 1980 között a mágnás cégeitől mintegy 25 millió márkát juttattak a Bundestagban képviselt valamennyi pártnak: a CDU-nak, a CSU-nak, az SPD-nek és az FDP-nek. A botrányban 1984-ben lemondásra kényszerült Otto Graf Lambsdorf gazdasági miniszter, akit pénzbüntetésre ítéltek, ahogyan elődjét, Hans Friderichset is. A volt politikusok megúszták pénzbüntetéssel az adócsalás es adócsalásban való segédkezés vádját, míg Eberhard von Brauchitsch, a Flick cég menedzsere kétéves börtönt kapott. A vizsgálatok azonban nem tudták bizonyítani a politikai pénzzel való befolyásolásának a vádját.

Az iparmágnásnak 4 gyermeke van, a második házasságából a 32 éves Alexandra és a 37 éves Elisabeth, valamint legutóbbi házasságából egy hétéves ikerpár.