Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Uniós adót javasol Ausztria

2006.01.19. 10:59
Az EU költségvetésének sokkal jobban kell az unió adóira támaszkodni mint a tagállamok adományaira - fejezte ki Wolfgang Schussel, az unió elnökségét betöltő Ausztria kancellárja. Schussel szerint a régi napok elmúltak, az adóreformok során szükség lenne egy kifejezetten uniós tagsághoz kapcsolódó adóra, ami erősíthetné a közös költségvetést. A britek vonakodnak az új adónemtől.
Ausztria kancellárja szerint Európának stabil bevételi forrásokra van szüksége. Ha ezeket nem teremtik meg, akkor az unió következő ciklusra tervezett költségvetése komoly kockázatok elé néz. Schussel szerint már a 90-es években is veszélyben volt a költségvetés bevételi oldala, ez a 25 tagúra bővült közösség esetén csak tovább nőtt.

Az uniós költségvetés tervezetének teljes kiadási főösszege a 2007-2013-as időszakra 862 mrd euró, ugyanakkor az EP képviselők egy része legalább ezer milliárd eurós kiadást szeretne. A kritikák között szerepel, hogy kevesebb jut a versenyképesség javítására, a munkahelyteremtésre, az EU külpolitikájára. Az új tervezet tavaszra kerülhet ismét az Európai Parlament elé.

1999-ben a képviselőknek sikerült elérni, hogy a kiadási főösszeg két milliárd euróval növekedjen a mostani ciklusban. Most szakértői becslések szerint a képviselők 3-4 milliárd eurót csikarhatnak ki a tagállamoktól. Itt említjük meg, hogy az unióban jelenleg 6 nettó befizető állam van, ezek: Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia és Svédország.

A britek szerint egyelőre túl korai lenne megvitatni az adóreform kérdését, az időszerűbb lehetne 2008-ban (ekkor tekintik át az új költségvetés első tapasztalatait). A franciák viszonylagos nyitottsággal fogadták a javaslatot, a lengyelek szintén nem vetették el az ötletet, de véleményük szerint ennek bevezetése még több éves távlatban lehetséges csak.

Schussel bízik benne, hogy még Ausztria elnöksége alatt, július előtt sikerül elfogadni az új uniós költségvetést.