Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Viszik az európai autókat

2004.07.08. 07:59
Szinte az összes európai autógyár jó félévet zárt, még a Rolls Royce is jól fogyott. Számos cég új modellel lendített eladásain.
Az európai autógyártók egyre optimistábbak növekvő eladásaiknak köszönhetően. A német BMW eddigi legsikeresebb első félévét zárta 590 983 eladott autóval - ebből 319 volt Rolls Royce -, ami 8,5 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet. A gyárnak jót tett új modelljeinek megjelenése. A 6-os luxuskupé és kabrió után az X3-as kompakt hobbiterepjáró és az új 5-ös sorozat, amelyből 51 százalékkal többet adtak el a réginél, jócskán ellensúlyozta a régebbi, 7-es és 3-as típusok forgalmának zuhanását.

Sikeres félév

A súlyos gondokkal küszködő Fiat Auto is jól teljesített, az első félévben 5,7 százalékkal növelte eladásait. Az Olaszországban legnépszerűbb tíz típus között három modellje is szerepel: a Punto az első helyen, a Panda a másodikon, a Lancia Ypsilon a negyediken áll. A csoport részesedése a hazai piacon júniusban 26,6 százalék volt, 1,5 százalékkal magasabb a tavaly júniusinál. Ebben a hónapban a FIAT márka 9,4, a Lancia 16,1, az Alfa Romeo 3,4 százalékkal növelte forgalmát.

A francia autógyártók is elégedettek lehetnek. Európa második legnagyobb autóscége, a PSA Peugeot Citroën az első félévben - egyértelműen az új Peugeot 407-es sikerének köszönhetően - 3,2 százalékkal, 1,743 millióra növelte értékesített kocsijainak számát. Riválisa, a kontinensen a negyedik helyen álló Renault még jobban teljesített: 6,5 százalékkal, 1,306 millióra bővítette forgalmát.

Felemás eredmény

Egyedül a DaimlerChryslertől jöttek rossz hírek: a Mercedesek értékesítése az első félévben 5,5 százalékkal, 522 500-ra csökkent, amire az sem vigasz, hogy innovatív városi miniautója, a Smart eladásai az új, nagyobb Forfour modellnek hála 19 százalékkal, 62 300-ra emelkedtek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?