Erzsébet
1 °C
4 °C

Beindult az európai autós lobbi

2002.07.16. 09:45
Az Európai Bizottság négy tagja arra kéri Mario Monti versenyügyi biztost, hogy enyhítsen az uniós autópiac reformjára vonatkozó radikális javaslatán. Monti tervezetének vitatott része szerint az autókereskedők 2004 októberétől bárhol az Unióban nyithatnak szalonokat.
A brüsszeli testület négy tagja, Pascal Lamy kereskedelmi, Michel Barnier regionális ügyi, Günter Verheugen bővítési és Erkki Liikanen vállalkozási biztos főigazgatóságai arra szólították fel Montit, hogy tartsa meg a jelenlegi helyzetet, miszerint az autógyártók korlátozhatják az autókereskedők működési területét - írja a Financial Times.

A reform támogatói szerint a négy biztos azért ellenzi a módosítást, mert hazájukban jelentős az autóipar súlya. (A biztosok közül kettő francia, egy-egy német, illetve finn.)

Döntés szerdán

Az autógyártó cégek lobbija azzal érvel a változtatás ellen, hogy az tönkretenné a piacot, és a fogyasztók érdekeit is sértené. Monti mindeddig ellenállt az eredeti terv bármiféle nagyobb módosítási kísérletének. Csupán abba egyezett bele, hogy nem 2003-tól, hanem egy évvel később lépne életbe a vitatott szabályozás.

A nagyobb versenyhelyzet kialakítását célzó reformról a Bizottság 20 tagja szerdán hoz döntést. Várhatóan, ha módosításokkal is, de elfogadják Monti javaslatait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?