Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kíméletlenül használt cégautók

2005.05.02. 12:00
Amikor a saját autójából átül a cégesbe, az emberek nagy része kockázatos vezetési stílusra vált. Egy belga felmérés szerint az ilyen autók után a legtöbb büntetést gyorshajtás és tilosban parkolás miatt szabják ki.
Kockázatosabban vezet az emberek jelentős része, ha nem saját, hanem cége tulajdonában lévő vagy a cég által lízingelt gépkocsi volánjánál ül, derül ki egy, holland és belga sofőrök körében végzett felmérésből, amelyet hétfői számában ismertetett a La Derniere Heure című belga napilap.

A széles körű közvélemény-kutatásban megkérdezettek 39 százaléka bevallotta, hogy rendszeresen megsérti a közlekedési szabályokat, ha cégautóval közlekedik, ráadásul nem áll szándékában változtatni ezen a magatartáson. Csak 23 százalék mondta azt, hogy a lehető legelővigyázatosabban vezet ebben az esetben is.

Ittasan is bírja

Belgiumban eléri az 50 százalékot a cégszámlára vásárolt autók aránya az összes új autóvásárlások között. A vizsgálat szerint az észrevett és megbüntetett szabálytalanságok nagy része sebességtúllépés, vagy tilosban parkolás.

A megkérdezettek egynegyede ugyanakkor bevallotta, hogy időnként kisebb-nagyobb mértékig ittas állapotban is volán mögé ül cégautóban. A sofőrök egyhatoda nem használja a biztonsági övet sem.

Tesznek a fogyasztásra

A cégautók a vizsgálat szerint több üzemanyagot is fogyasztanak, mint a saját tulajdonúak, ami szintén azt mutatja, hogy vezetőik nem kímélik őket. Ennek ráadásul a sofőrök 93 százaléka tudatában van a vizsgálat szerint, de csak 47 százalék törődik vele.

A cég számlájára autót vásárlók 66 százaléka eleve nem foglalkozik azzal kérdéssel, hogy mennyit fogyaszt a kiszemelt autó, derül ki a felmérésből.