Árpád
-2 °C
3 °C

Meghétszereződik Kína autóforgalma

2004.09.04. 10:05
A kormány előrejelzései szerint tizenöt év alatt meghétszereződik Kína autóforgalma, és 2020-ra 140 millió autóval lesz több a világ legnépesebb országának útjain - írja a BBC Online.
A Kínai Kommunikációs minisztérium szerint összesen 250 millió autó lesz Kínában 2020-ra, ami annyit jelent, hogy 150 autó jut majd ezer lakosra. Ez a szám azonban még mindig elmarad a Nyugat-Európaitól, ahol 500, és még inkább elmarad az Egyesült Államoktól, ahol 900 jut ezer főre - írja a BBC Online.

Az autóeladási boom Kínában a nagyon gyorsan növekvő gazdaságnak és az emiatt növekvő fizetéseknek köszönhető.

A kormányzattól kapott hivatalos adatok szerint tavaly négymillió autót gyártottak Kínában. A magántulajdonban lévő gépkocsik száma nyolcvan százalékkal nőtt.

Már ott vannak

Kína növekvő igényét a nagy autógyárak hamar felismerték, és óriási összegeket költöttek arra, hogy gyárakat építsenek az országban. Az eddigi adatok szerint a nagyobb autógyárak az évtized végéig 13 milliárd dollárt fektetnek be. A beruházások pedig még jobban felkeltik a keresletet az autók után.

A General Motors hárommilliárd dolláros beruházással 2007-ig a jelenleginek a kétszeresére, 1,3 millió darabra növeli kínai gyártását. A japán Toyotának közel négymilliárd dolláros beruházással 2010-ben már évi négyszázezer autót akar ott előállítani.

Más vállalatok ennél szerényebbek, a DaimlerChryslerhez tartozó Mercedes-Benz jövőre elkezdi a Mercedesek gyártását Kínában, s arra számít, hogy öt-tíz éven belül évi 25 ezer darab készülhet, amihez még nagyjából ugyanennyit export útján értékesítenek. A Ford Motor idén a háromszorosára akarja bővíteni kínai gyártását, ám ez csak 65 ezer autót jelent

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?