Tekla
8 °C
20 °C

Meghétszereződik Kína autóforgalma

2004.09.04. 10:05
A kormány előrejelzései szerint tizenöt év alatt meghétszereződik Kína autóforgalma, és 2020-ra 140 millió autóval lesz több a világ legnépesebb országának útjain - írja a BBC Online.
A Kínai Kommunikációs minisztérium szerint összesen 250 millió autó lesz Kínában 2020-ra, ami annyit jelent, hogy 150 autó jut majd ezer lakosra. Ez a szám azonban még mindig elmarad a Nyugat-Európaitól, ahol 500, és még inkább elmarad az Egyesült Államoktól, ahol 900 jut ezer főre - írja a BBC Online.

Az autóeladási boom Kínában a nagyon gyorsan növekvő gazdaságnak és az emiatt növekvő fizetéseknek köszönhető.

A kormányzattól kapott hivatalos adatok szerint tavaly négymillió autót gyártottak Kínában. A magántulajdonban lévő gépkocsik száma nyolcvan százalékkal nőtt.

Már ott vannak

Kína növekvő igényét a nagy autógyárak hamar felismerték, és óriási összegeket költöttek arra, hogy gyárakat építsenek az országban. Az eddigi adatok szerint a nagyobb autógyárak az évtized végéig 13 milliárd dollárt fektetnek be. A beruházások pedig még jobban felkeltik a keresletet az autók után.

A General Motors hárommilliárd dolláros beruházással 2007-ig a jelenleginek a kétszeresére, 1,3 millió darabra növeli kínai gyártását. A japán Toyotának közel négymilliárd dolláros beruházással 2010-ben már évi négyszázezer autót akar ott előállítani.

Más vállalatok ennél szerényebbek, a DaimlerChryslerhez tartozó Mercedes-Benz jövőre elkezdi a Mercedesek gyártását Kínában, s arra számít, hogy öt-tíz éven belül évi 25 ezer darab készülhet, amihez még nagyjából ugyanennyit export útján értékesítenek. A Ford Motor idén a háromszorosára akarja bővíteni kínai gyártását, ám ez csak 65 ezer autót jelent