Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az Axa vezetőit pénzmosási ügyben hallgatták meg

2001.06.13. 15:15
Három százalékos eséssel reagált a párizsi tőzsde arra, hogy pénzmosási ügyben hallgatták meg - tanúként - Európa legnagyobb biztosítójának két vezetőjét. A francia hatóságok gyanúja szerint az Axa érdekeltségébe tartozó PanEuroLife nevű luxemburgi társaság több százmillió frankot vitt Franciaországból Luxemburgba adóelkerülés céljából.
Európa legnagyobb biztosítójának két vezetőjét is meghallgatta a francia rendőrség a luxemburgi PanEuroLife pénzmosási ügyében. Claude Bebear, az Axa felügyelőbizottságának elnöke, és Henri de Castries vezérigazgató tanúként nyilatkozott a nyomozóknak a néhány éve még az Axához tartozó vállalatról. A meghallgatás hírére az Axa részvényei közel három százalékot estek Párizsban.

Megvették, majd továbbadták

A PanEuroLife-ot 1990-ben hozta létre az UAP francia biztosítótársaság. Az UAP-ot '97-ben felvásárolta az Axa, de a PanEurolife-ot 1998-ban továbbadta az amerikai Nationwide Holdingsnak. A francia hatóságok most arra gyanakodnak, hogy a PanEurolife több százmillió frankot vitt Franciaországból Luxemburgba adóelkerülés céljából.

Nem kellett a PanEuroLife

A Credit Lyonnais szóvivője közölte, hogy a társaság jelenlegi elnökét, Jean Peyrelevade-et is meghallgatta a rendőrség. Peyrevelade korábban az UAP elnöke volt. Az Axa közleményben reagált a történtekre, amelyben hangsúlyozzák, hogy a társaságnak nem volt szüksége a PanEuroLife-ra, ezért is adtak túl rajta olyan gyorsan.