Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sárga lapot kaphat, aki túl részegen repülne

2002.11.05. 09:00
A British Airways a repülőtereken is sárga lapot vezet be a fegyelmezetlen utasok figyelmeztetésére. A brit légitársaság magyarországi irodájának kereskedelmi igazgatója, Tuboly József az Index kérdésére elmondta: a gépeken már 1998 alkalmazzák a sárga lapokat, Budapestről induló gépen azonban még nem kellett egyszer sem lapot felmutatni.
A British Airways a nemzetközi légitársaságok közül elsőként 1998-ban vezetett be sárga lapot a gépei fedélzetén fegyelmezetlen vagy zavart keltő utasok figyelmeztetésére. A légitársaság tapasztalatai szerint a "sárgalapos" figyelmeztetés egyrészt annak "közösségi visszatartó ereje", másrészt pedig esetleges további következményei miatt eredményes - írja a cég közleményében.

A legsúlyosabb büntetés a feketelista

A sportpályákról adaptált figyelmeztető módszerrel a légitársaság az egyre növekvő számban tapasztalható erőszakos cselekményeket kívánja megelőzni. Azok az utasok, akiknek magatartása az utastársak, a személyzet, végső soron pedig a repülés biztonságát veszélyezteti, sárgalapot kapnak. A lap felmutatását követően az utast nemcsak az utazástól tilthatják el, de súlyosabb esetekben rendőri intézkedést is kérhetnek, végső esetben pedig az utas feketelistára kerülhet.

A British Airways munkatársainak tapasztalata szerint a fegyelmezetlenségek már a gépbe való beszállás előtt is egyre nagyobb számban tapasztalhatók.

A kapitány mutathatja fel a lapot

Tuboly József, a British Airways kereskedelmi igazgatója kérdésünkre elmondta: a legtöbb problémát az okozza, hogy néhányan alkoholos állapotban próbálnak felülni a gépre, vagy a gépen isznak túl sokat, és így kiszámíthatatlanná, agresszívvé válik a viselkedésük.

A sárgalapot a kapitánynak kell jóváhagynia. A sárgalapot ténylegesen fel is mutatják az utasnak, akinek így még lehetősége marad, hogy önként elálljon a rendbontástól. Budapesten egyelőre nem kellett lapot felmutatni - tette hozzá Tuboly József.