Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Sárga lapot kaphat, aki túl részegen repülne

2002.11.05. 09:00
A British Airways a repülőtereken is sárga lapot vezet be a fegyelmezetlen utasok figyelmeztetésére. A brit légitársaság magyarországi irodájának kereskedelmi igazgatója, Tuboly József az Index kérdésére elmondta: a gépeken már 1998 alkalmazzák a sárga lapokat, Budapestről induló gépen azonban még nem kellett egyszer sem lapot felmutatni.
A British Airways a nemzetközi légitársaságok közül elsőként 1998-ban vezetett be sárga lapot a gépei fedélzetén fegyelmezetlen vagy zavart keltő utasok figyelmeztetésére. A légitársaság tapasztalatai szerint a "sárgalapos" figyelmeztetés egyrészt annak "közösségi visszatartó ereje", másrészt pedig esetleges további következményei miatt eredményes - írja a cég közleményében.

A legsúlyosabb büntetés a feketelista

A sportpályákról adaptált figyelmeztető módszerrel a légitársaság az egyre növekvő számban tapasztalható erőszakos cselekményeket kívánja megelőzni. Azok az utasok, akiknek magatartása az utastársak, a személyzet, végső soron pedig a repülés biztonságát veszélyezteti, sárgalapot kapnak. A lap felmutatását követően az utast nemcsak az utazástól tilthatják el, de súlyosabb esetekben rendőri intézkedést is kérhetnek, végső esetben pedig az utas feketelistára kerülhet.

A British Airways munkatársainak tapasztalata szerint a fegyelmezetlenségek már a gépbe való beszállás előtt is egyre nagyobb számban tapasztalhatók.

A kapitány mutathatja fel a lapot

Tuboly József, a British Airways kereskedelmi igazgatója kérdésünkre elmondta: a legtöbb problémát az okozza, hogy néhányan alkoholos állapotban próbálnak felülni a gépre, vagy a gépen isznak túl sokat, és így kiszámíthatatlanná, agresszívvé válik a viselkedésük.

A sárgalapot a kapitánynak kell jóváhagynia. A sárgalapot ténylegesen fel is mutatják az utasnak, akinek így még lehetősége marad, hogy önként elálljon a rendbontástól. Budapesten egyelőre nem kellett lapot felmutatni - tette hozzá Tuboly József.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!