Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Korrupciós országlistát állít össze a Gripen értékesítője

2008.05.11. 17:54
Feketelistát állít össze a Gripen harci repülőgépek értékesítésében is érdekelt brit BAE Systems - a legnagyobb európai hadiipari csoport - azokról az országokról, amelyekkel a jövőben nem kíván üzleti együttműködést folytatni, elkerülendő a korrupció gyanúját.

A vállalat hírnevét hosszú ideje árnyékolja a külföldi ügyleteivel kapcsolatos korrupciógyanú. Épp a minap látott napvilágot Londonban egy szakértői jelentés, amely a cég etikai normáinak alapos megerősítését javasolja, és amely szerint a vállalat vezetői maguk is elismerték, hogy a múltban "nem figyeltek eléggé" e normák betartására. Az angol-walesi lordbírói testület volt főbírája, Lord Woolf által vezetett vizsgálóbizottságot maga a BAE bízta meg a jelentés összeállításával a társaság külföldi üzleti tevékenységével kapcsolatos korrupciós vádak nyomán.

A 152 oldalas jelentésben Magyarország neve egy ízben bukkant fel, azoknak az országoknak listáján, amelyek esetében - a szerzők megfogalmazása szerint - "állítások jelentek meg a médiában a BAE Systems üzleti tevékenységével kapcsolatban". Ezen a "teljesség igénye nélkül összeállított" listán Magyarországon kívül szerepelt még Csehország, Románia és Szlovákia, valamint Chile, Katar, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Svédország és Tanzánia.

A Woolf-jelentés nem részletezte, hogy milyen "állítások" merültek fel a BAE Systems ezen országokban folytatott tevékenységével kapcsolatban, viszont összesen 23, terjedelmesen kifejtett pontba szedte, hogy a brit cégnek - a legnagyobb európai hadiipari csoportnak - mit kell tennie etikai megítélésének helyreállítása végett. Ezek között szerepel egyebek mellett, hogy a BAE Systems országokra lebontva hozzon létre központi regisztereket, amelyekből megállapítható, hogy mennyit fordított egyének, és általában a vásárlók megajándékozására.

Lord Woolf, a bizottság vezetője a The Sunday Telegraph című újságnak nyilatkozva felfedte: a BAE elkezdte azon országok körének meghatározását, amelyekkel ezentúl "nem igazán akar" üzleti kapcsolatot fenntartani. "Egyes országokban olyan mélyen gyökerezik a megvesztegetés és a korrupció, hogy egyszerűen nem érdemes megkockáztatni velük az üzletkötést" - idézi a brit főrendet a legnagyobb konzervatív vasárnapi lap. Lord Woolf szerint a korrupció valószínűsége a kisebb mennyiségű hadfelszerelést vásárló szegényebb országokban a legnagyobb.

A brit lap szerint a BAE Systems a Transparency International nevű civil kampányszervezet korrupciós listáját használja annak meghatározásához, hogy hol folytasson üzleti tevékenységet. A cég várhatóan részletesebben felfedi azokat az országokat, amelyekkel nem kíván kapcsolatot fenntartani, amikor néhány hét múlva hivatalos választ ad a Woolf-bizottság ajánlásaira - írta a The Sunday Telegraph.

A brit lap szerint a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit hatóság (Serious Fraud Office, SFO) vizsgálja például a Romániával kötött BAE-szerződést, "így érdekes lesz, hogy a BAE mit fog mondani erről az országról".

A legnagyobb botrány ugyanakkor a vállalatnak a Szaúd-Arábiával fennálló, több tízmilliárd font értékű szerződésláncolatát övezi, itt ugyanis milliárdos megvesztegetési gyanúk merültek fel. Az ügyben az SFO is vizsgálatot indított, ezt azonban a brit kormány közbelépésére - nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva, a brit sajtó értesülései szerint nyílt szaúdi fenyegetőzések hatására - 2006 végén leállította.