Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Száguld a bagdadi tőzsde

2003.02.19. 12:00
Az iraki válság hatására a világon mindenütt zuhannak a tőzsdeindexek, de Bagdadban majdnem ötven százalékkal nőttek az árak. Az ottani brókerek szerint nem kell annyit foglalkozni a politikával.
A világ nagy tőzsdéin az iraki válság miatt augusztus óta folyamatosan zuhannak az árfolyamok: a Dow Jones hét százalékkal, a londoni FTSE 100 tíz százalékkal, a német Xetra DAX 25 százalékkal esett.

Ugyanekkor az iraki tőzsde 1317 pontról 1933-ra erősödött - ez 47 százalékos emelkedés. Sőt, Colin Powell február 5-i ENSZ-beli beszéde után az index két százalékkal tovább nőtt.

Százezer dolláros forgalom

A bagdadi tőzsdét 1991-ben hozták létre. A lerobbant épületben nincs légkondicionálás, sem számítógépek; a brókerek táblára írják az árakat, és kiabálva közlik ajánlataikat. A tőzsde csak hétfőn, szerdán és szombaton van nyitva, a napi forgalom háromszázmillió dinár, azaz 130 ezer dollár (a New York-i tőzsde napi forgalma 42 milliárd dollár).

Elég izgalmas

"Az amerikai fenyegetés hatására mindenhol a világon zuhannak az indexek. Máshol túl sokat foglalkoznak a politikával, de mi nem félünk Bush elnöktől, itt jönnek a befektetők és nőnek az árak." - mondta Subhi al-Azawi, a tőzsde igazgatója az AP-nek. "Öreg vagyok, valahogy el kell ütnöm az időt, és itt lenni elég izgalmas" - nyilatkozta a hírügynökségnek a 61 éves Khadum Muttar, aki hét éve kereskedik, és ezalatt ezerdolláros vagyonát megduplázta.

Al-Azawi szeretne együttműködni más közel-keleti országok tőzsdéivel, és tervei között szerepel, hogy beindítja az elektronikus kereskedést. "Szeretném megnézni a New York-i tőzsdét is. Majd ha ez a probléma itt rendeződik" - tette hozzá.