Boglárka
22 °C
35 °C

Egyesül a British Airways és az Iberia?

2003.10.06. 15:10
Rod Eddington, a British Airways vezérigazgatója szerint elképzelhető, hogy az Air France-KLM fúzió után British Airways és az Iberia is egyesül.
Rod Eddington Madridban, a spanyol légitársaság rendezvényén beszélt az elképzelésről az újságíróknak, közölte a BBC. Az El País-ban megjelent interjúban a vezérigazgató elmondta, hogy a British Airwaysnek Spanyolország az egyik legfontosabb piaca, így természetes, hogy a két cég együttműködésre törekszik.

Az Air France mintájára

Eddington azt is elárulta, hogy a nemrég bejelentett Air France-KLM egyesülés jó mintát adhat. A francia és holland cég szeptember végén jelentette be, hogy egyesül, és azóta az Alitalia is közölte, hogy csatlakozna. Az üzlet értéke 784 millió euró: a megállapodás szerint az Air France tíz KLM-részvényért tizenegy Air France-részvényt és tíz warrantot (az Air France részvényeire másfél év elteltével meghatározott árfolyamon beváltható értékpapírt) ad.

A British Airways és az Ibéria már eddig is szorosan együttműködött, például a magasabb kihasználtság érdekében egymás járataira is értékesítettek jegyeket. Az egyesülést azonban késleltethetik a repülést szabályozó kormányközi megállapodások, illetve a transzatlanti járatokról szóló európai-amerikai tárgyalások.