Szilárda
-4 °C
3 °C

Feszült választási hangulat Bajorországban

2008.09.27. 12:51
A vasárnap tartandó tartományi szavazás kimenetele nagyban befolyásolhatja a jövő évi országos parlamenti választások és az elnökválasztás végeredményét. Megtörténhet az, ami még soha: a baloldal és a liberálisok előretörése miatt a konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) elveszítheti abszolút többségét a helyi törvényhozásban.

Bajorországot továbbra is egyedül a konzervatívoknak kell irányítaniuk – jelentette ki Angela Merkel kancellár, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, míg Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökjelöltje annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Németország eddigi legsikeresebb tartománya történelmi változás előtt áll, s a szociáldemokraták a jövőben meghatározó szerepet játszanak a bajor politikában. 

A két nagy párt vezetőjének nyilatkozata a bajor választási kampány hajrájában hangzott el, jelezve, hogy a vasárnapi szavazás kimenetele kulcsfontosságú mind a CDU, mind az SPD számára. Még akkor is, ha a főszereplő a Bajorországban 1966 óta egyedül kormányzó kisebbik német konzervatív párt, a Keresztényszociális Unió (CSU), miközben a CDU a tartományban nincs is jelen, az SPD pedig évtizedek óta gyenge ellenzékként politizált. Mostanra változott a helyzet, s a CSU válsága közvetve a szociáldemokratákat is erősítheti. Ezért is kampányolt személyesen Merkel a CSU, Müntefering pedig az SPD helyi szervezete mellett.

A szombaton ismertté vált legfrissebb felmérések szerint az Edmund Stoiber örökébe lépett "kettős", Erwin Huber CSU-elnök és Günther Beckstein tartományi miniszterelnök vezette bajor konzervatívok először süllyedhetnek 50 százalék alá, s elveszíthetik hagyományosnak számító abszolút többségüket. Ezzel szemben megerősödhetnek a szociáldemokraták, a helyi törvényhozásba 14 év után visszajuthatnak a szabaddemokraták (FDP), és folytathatja országos menetelését a Baloldal pártja is, újabb törvényhozásba jutva be Németország nyugati felében. Ha a felmérések beigazolódnak, a szavazás nagyban befolyásolhatja a jövő májusi német államfőválasztást és az őszi országos parlamenti választásokat.

Miközben a bajor választásokat rendkívül feszült várakozás előzi meg, azok árnyékában helyhatósági választásokra kerül sor Brandenburg tartományban. Szombati értékelések szerint a a szavazás eredményeként az egykor az NDK-hoz tartozó tartomány helyi szerveiben aligha változnak különösebben a szociáldemokraták, a Baloldal pártja és a CDU által meghatározott erőviszonyok, aggodalomra ad okot azonban a szélsőjobboldal várható előretörése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!