Ervin
14 °C
21 °C

Egyelőre nem lesznek EU-szankciók

2004.06.25. 11:08
Megúszta a szankciókat Magyarország, az Európai Bizottság ugyanis figyelembe vette, hogy csak most csatlakoztunk az EU-hoz. A testület azt javasolta, hogy az ország 2008-ra csökkentse költségvetési hiányát három százalék alá.
A magyar Konvergencia Programról fogadott el értékelést csütörtökön az Európai Bizottság. A testület - összhangban a magyar programmal - azt javasolta, hogy Magyarország 2008-ra csökkentse költségvetési hiányát három százalék alá. Balázs Péter EU-biztos nyilatkozatát az ülés után a magyar politikus stábja juttatta el az euro.hu szerkesztőségéhez.

A nyilatkozat kiemeli, hogy a deficit csökkentésének ütemezése során a Bizottság tekintettel volt Magyarország speciális helyzetére, hiszen hazánk idén május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz és még nem tagja a valutauniónak. Ennek fényében az Európai Bizottság nem tesz javaslatot semmiféle szankcióra Magyarországgal szemben.

Az értékelés azt is megállapítja, hogy a magyar Konvergencia Program államadósságra vonatkozó előrejelzése, amely a 2004-es 59,4 százalékos (GDP-arányos) szint után folyamatos csökkenést irányoz elő, reálisnak tekinthető. Az Európai Bizottság most azt várja Magyarországtól, hogy az önmaga számára készített és csütörtökön tudomásul vett Konvergencia Programot következetesen hajtsa végre.