A legnagyobb bankok a Nasdaq volt vezérének az áldozatai

2008.12.15. 14:45
Az egész világon hatalmas veszteségekről számolnak be bankok Bernard Madoff 50 milliárdos csalássorozata miatt. A legnagyobb vesztesek európai bankok lehetnek.

A legnagyobb bankok is sokat veszítettek a Nasdaq volt vezetőjének csalássorozata miatt. Bernard Madoff ötvenmilliárd dollárt sikkasztott el egy piramisjátékhoz hasonlító kötvénycsalásban. A cég hatalmas profitot ígért a befektetőknek, de a pénzeket valójában nem fektették be, a magas haszon által vonzott újabb befektetők pénzéből mindig az előző kör befektetőit fizették ki, ameddig össze nem omlott a rendszer.

Európai bankóriásai hatalmas – összesen 3,6 milliárd dolláros – veszteségekről számoltak be: a legnagyobb spanyol bank, a Santander 2,33 milliárd eurót (3,1 milliárd dollár) veszthet el, a francia BNP Paribas 350 millió eurót, a svájci Reichmuth & Co 385 millió svájci frankot (327 millió dollár). A Santander és a BNP Paribas részvényei nagyot estek a hír hatására. Spanyolország második legnagyobb bankja, a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria 300 millió eurót vesztett.

A Reuters összegyűjtötte azokat a bankokat, melyek veszítettek a csalásban. Az egyik legnagyobb áldozat a HSBC lehet, a Financial Times értesülése szerint egymilliárd dollárt bukott el. A Royal Bank of Scotland vesztesége 600 millió dollár körül van, a Man Groupé 360 millió. A Man Group tájékoztatása szerint az RMF-en belül érintett. A Natixis of France-nak is 600 millió dollár körüli kitettsége lehet, Olaszország második legnagyobb bankjának, az UniCreditnek 75 millió dollár. A Société Générale és a Crédit Agricole 10-10 millió eurót vesztett.

Ez lehet a legnagyobb olyan csalás, melyet egy ember követett el, az alap ügyfeleinek vesztesége elérheti az 50 milliárd dollárt. A következmények az egész ágazatot érinthetik, ha a törvényhozók szigorítják a szabályokat és hatékonyabbá teszik az ellenőrzért &dnash; mondja a Roland Eberhard, a Basel Asset Managementtől.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás