Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Fellángolhat a banánháború

2007.03.20. 15:40
A Kereskedelmi Világszervezet kedden - Ecuador panasza nyomán - vizsgálatot indított az egyes latin-amerikai termelők által túl magasnak ítélt uniós banánvámok ügyében. Ágazati elemzők szerint félő, hogy a lépéssel ismét feléledhet a kilencvenes évek banánháborúja. Az EU tavaly január 1-től alkalmazza a vámok új rendszerét a banánpiacon.

Az illetékes WTO-bizottság három bírájának 90 napja van az ítélet meghozatalára, de a vizsgálatok általában ennél hosszabb ideig tartanak. A két fél korábban eredménytelen tárgyalásokat folytatott: az Európai Bizottság szerint a jelenleg érvényes importszabályok megfelelnek a WTO 2001-es döntésében foglaltaknak, Ecuador viszont azt állítja, hogy az érvényes vámrendszer miatt évi 130 millió dollárt veszít, tavalyi uniós exportja mintegy 4 százalékkal csökkent.

Az EU - megszüntetve korábbi bonyolult kvóta- és importvám rendszerét - 2006. január 1-jétől egyszerűbb tarifarendszert vezetett be a banán importjára. A 2006-tól érvényes rendszer az afrikai-karibi-csendes-óceáni (ACP) banántermelőknek kedvez, a latin-amerikai banántermelők számára végül is 176 eurós tonnánkénti vámot állapítottak meg, kvóta nélkül. A latin-amerikai országok az új rendszerben legfeljebb 75 eurós importvámot tartottak volna elfogadhatónak, míg az ACP-országok 275 eurós tonnánkénti importvámot szerettek volna a latin-amerikai banánra.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 2005. október végén elvetette az EU-nak azt a javaslatát, hogy jelentősen növelje 2006. január 1-jétől a banán importvámját, és ezzel a latin-amerikai banántermelőknek adott igazat: a WTO döntése szerint az Európai Bizottság által korábban megajánlott tonnánkénti 179 euró, kvóta nélküli vám gyakorlatilag kizárja a latin-amerikai termelőket az EU banánpiacáról.

Ezt megelőzően 230 eurós, majd 187 eurós EU-javaslat született - a WTO ezeket már korábban elvetette -, így maradt végül a 179 eurónál valamivel kevesebb, 176 eurós kvóta nélküli tonnánkénti vám.