Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Megnyílt a bank nélküliek bankja Bécsben

2006.11.23. 16:42
Megnyitott Bécsben Európa első karitatív bankja: a Zweite Sparkasse olyan emberek számára kínál számlát, akik hátrányos társadalmi helyzetüknél fogva nem rendelkeznek semmiféle banki kapcsolattal. Magyarországon még nem tervezik hasonló fiók megnyitását.

A Zweite Sparkasse Ausztriában bankszámlát kínál a pénzügyi nehézségeket átélő emberek számára, akik más módon nem juthatnának ilyen szolgáltatásokhoz. A bank nélküliek bankja egyedülálló kezdeményezés Európában, létrejötte az Erste Stiftungnak, az Erste Bank AG többségi tulajdonosának köszönhető. Az új pénzintézet a Caritashoz hasonló nonprofit szervezetekkel együttműködve nyújtja ezt a szolgáltatást, hátterét az Erste Bank munkavállalói önkéntes munkájukkal biztosítják.

A Zweite Sparkasse életre kelti a takarékpénztárak eredeti koncepcióját, amely közel 200 évvel ezelőtt Bécsben született meg – mondta a megnyitón Andreas Treichl, az Erste Bank AG vezérigazgatója. Az Erste a takarékpénztárak eredeti koncepcióját a mai viszonyokra fordította le: akkoriban az a cél vezérelte a takarékszövetkezeteket, hogy alapvető pénzügyi szolgáltatások nyújtásával támogassák az emberek felelősségérzetét és előrehaladását.

Ausztriában ma mintegy tizenkétezer olyan ember él, akik különféle okok miatt nem rendelkeznek bankszámlával, így számukra rendkívül nehéz a beilleszkedés a normál életbe. A takarékbank eleinte egyetlen terméket kínál majd, a határozott időre szóló, kamatozó folyószámlát, amelyhez bankkártya is igényelhető. A számlához nem jár folyószámlahitel, és csak három évig működik.

A tapasztalatok azt mutatják, az emberek három év leforgása alatt képesek elérni, hogy életük fordulópontot vegyen – kiváltképp akkor, ha ehhez némi késztetés is társul. A Zweite Sparkassét nem végleges megoldásnak szánjuk az ügyfelek számára, hanem sokkal inkább olyan alapnak, amelyről elindulva ügyfeleink normális banki kapcsolatokat építhetnek ki a jövőben – jelentette ki a Zweite Sparkasse igazgatótanácsának elnöki posztját önként vállaló Evelyn Hayden.

Magyarországon egyelőre nem tervezik hasonló szolgáltatás bevezetését - nyilatkozták az Indexnek az Erste Banknál. Auszriában hamarosan nyitnak még egy fiókot, és ha jók a tapasztalatok, az egész országra kiterjesztik a szolgáltatást. Csak ezután vizsgálják meg, hogy a többi országban, ahol az Erste Banknak vannak fiókjai, nyiltnak-e hasonló bankfiókokat.