Klaudia
-4 °C
2 °C

Viszik a német bankokat?

2003.11.27. 09:11
Az utóbbi hetekben vezető amerikai pénzintézetek informálisan tájékozódtak a német kormánynál arról, volna-e Berlinnek kifogása ellene, ha ottani bankokat akarnának felvásárolni - értesült a Financial Times.
A sort Sandy Weill, a legnagyobb amerikai bank, a Citigroup Inc. elnöke nyitotta meg, de nyomában az USA más nagybankjainak vezetői is érdeklődtek. Ágazati információk szerint valamennyien azt a választ kapták, hogy a német kormány nem gördítene akadályt az akvizíciók útjába. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy Hans Eichel pénzügyminiszter a négy vezető bank - a Deutsche Bank, a HVB Group, a Commerzbank és a Dresdner Bank - vezérigazgatóival folytatott minapi megbeszélésén éppen az amerikai "invázió" eshetőségére való tekintettel sürgette a pénzintézeteket hazai megoldásra, azaz egymás közti egyesülésekre.

Európaiak is vásárolnának

Az amerikai bankokon kívül olyan európai nevek is fontolgatnak németországi akvizíciót, mit a Credit Suisse, a francia BNP Paribas és a Royal Bank of Scotland. A négyek közül a Commerzbank, a HVB és az Allianz-csoporthoz tartozó Dresdner az elmúlt egy évben nagyjából megtisztította mérlegét és leírta befektetési veszteségeit, ami felvásárlási szempontból kívánatosabbá teszi őket. A legdrámaibb átalakuláson a Commerzbank és a HVB ment keresztül, de elemzők szerint e két bank a legkevésbé vonzó is.

Egy banki forrás szerint nem lehet kétséges, hogy a Citigroup számára egyedül a Deutsche jöhet szóba. Úgy tudni, Weill fel is vetette a lehetőséget Josef Ackermann-nak, a Deutsche vezérigazgatójának, de felvásárlási tárgyalások nem indultak. Az akvizíció megvalósulása esetén Magyarországon a legjelentősebb piaci szereplők közé kerülne a ma még kisebb Citibank Rt.