Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Megafúzió az amerikai bankszektorban

2004.01.16. 09:47
A világ legnagyobb mérlegfőösszegű pénzügyi csoportjának vezető pozíciója kerül veszélybe, miután a J.P. Morgan megveszi a Bank One-t.
A J.P. Morgan Chase & Co., a második legnagyobb egyesült államokbeli bank mintegy 58 milliárd dollár értékű részvénycserés tranzakcióban megveszi a Bank One Corp.-t, a hatodik legnagyobb egyesült államokbeli bankot és a harmadik legnagyobb hitelkártya-kibocsátót. A felvásárlás értéke az USA pénzügyi piacának történelmének bronzérmese, és valószínűleg már azt jelzi, hogy gyorsul a bankszektor konszolidációja, miután három hónapja a Bank of America 45,5 milliárd dollárért vette meg a FleetBoston Financial Corp.-t.

A létrejövő 1100 milliárd dollár mérlegfőösszegű pénzügyi csoport a világ vezető pénzügyi szolgáltatójának, a Citigroupnak a legfőbb vetélytársává lép elő. A versenyhatósági engedélyezés után várhatóan az év közepén létrejövő csoportnak 2300 fiókja lesz az USA-ban - ebből 1800-at a 14 szövetségi államban jelen lévő chicagói központú Bank One visz a házasságba -, így ezen a téren csak a Citigroup és a Bank of America előzi meg.

A fúzió miatt mintegy tízezer alkalmazott elbocsátása várható. A J.P. Morgan 1,32 saját részvényt ad minden Bank One-részvényért, ami a szerdai New York-i záróárak alapján 51,77 dollárnak felelt meg, így 14,5 százalékos felárat tartalmaz. William Harrison, a J.P. Morgan vezérigazgatója életének eddigi legnagyobb dobása az volt, hogy három évvel ezelőtt mintegy 32 milliárd dolláros ügyletben összegyúrta a Chase Manhattan Corp. kereskedelmi bankot és a J. P. Morgan & Co. befektetési bankot. A mostani fúzió kísértetiesen hasonló, hiszen a J.P. Morgan elsősorban befektetési bank - a világ legnagyobb vállalati hitelezője -, míg a Bank One főleg a lakossági üzletágban erős, és miután tavaly megvette a Zürich Financial Services amerikai életbiztosítási részlegét, e téren azonnal a második számú szereplővé vált - a Citigroup mögött.