Árpád
-2 °C
4 °C

Eurómilliárdokon ülnek a bankok

2005.08.08. 08:24
Lökést adhat az európai bankszektor konszolidációjának, hogy több nagybank óriási készpénztartalékon ül. A felvásárlás azonban nem kockázatmentes.
Finanszírozási gondok már nem nagyon akadályozhatják az európai bankszektor konszolidációját - vélekednek a Reutersnek nyilatkozó elemzők annak fényében, hogy az ágazat több meghatározó szereplője is a vártnál magasabb nyereséget ért el a második negyedévben. A Franciaországban piacvezető BNP Paribas például közel másfél milliárd euró adózott eredménnyel zárta az időszakot, s 2007-re előreláthatólag 8 milliárd euró szabadon elkölthető készpénzzel fog rendelkezni.

Hasonlóképp milliárdokon ül a szintén francia Société Générale, a holland ABN Amro, valamint a Royal Bank of Scotland, amely 2,5 milliárd dollárért tulajdonrészt készül szerezni a Bank of Chinában.

Kockázatos a terjeszkedés

A fölös tőkével rendelkező bankoknak logikus opció volna, hogy felvásárlásokra költsék pénzüket. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, mivel Európában kockázatos dolog akvizícióra vállalkozni. Nehéz a hiteles stratégia kialakítása, fennáll a veszélye annak, hogy rejtett veszteségek vagy szerkezetátalakítási kiadások merülnek fel, akadályokba ütközhet a vevő és a célpont kultúrájának összehangolása vagy egész egyszerűen a nemzeti érzület miatt hiúsulhat meg egy ügylet. Ez utóbbit példázza, hogy a spanyol BBVA kénytelen volt visszavonni az olasz BNL-re tett ajánlatát, miután a helyi rivális Unipol és szövetségesei ellenajánlattal álltak elő. Az ABN ugyan még versenyben van a szintén olasz Antonvenetáért, küzdelme azonban elég kilátástalannak látszik. Elemzők ezzel együtt úgy látják, hogy a nyereséghalmozódás felvásárlásokhoz fog vezetni, már csak azért is, mert szerkezeti változások eredménye.

A bankok az utóbbi időben lefaragták működési költségeiket, és folyamatosan csökkentik a vállalati hitelek után képzendő kockázati tartalékokat. Ráadásul a gazdaságok gyengélkedése miatt nemigen tudnak növekedni a hitelnyújtás fokozásával, ami szintén arra késztetheti őket, hogy akvizíció útján gyarapodjanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?