Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Eurómilliárdokon ülnek a bankok

2005.08.08. 08:24
Lökést adhat az európai bankszektor konszolidációjának, hogy több nagybank óriási készpénztartalékon ül. A felvásárlás azonban nem kockázatmentes.
Finanszírozási gondok már nem nagyon akadályozhatják az európai bankszektor konszolidációját - vélekednek a Reutersnek nyilatkozó elemzők annak fényében, hogy az ágazat több meghatározó szereplője is a vártnál magasabb nyereséget ért el a második negyedévben. A Franciaországban piacvezető BNP Paribas például közel másfél milliárd euró adózott eredménnyel zárta az időszakot, s 2007-re előreláthatólag 8 milliárd euró szabadon elkölthető készpénzzel fog rendelkezni.

Hasonlóképp milliárdokon ül a szintén francia Société Générale, a holland ABN Amro, valamint a Royal Bank of Scotland, amely 2,5 milliárd dollárért tulajdonrészt készül szerezni a Bank of Chinában.

Kockázatos a terjeszkedés

A fölös tőkével rendelkező bankoknak logikus opció volna, hogy felvásárlásokra költsék pénzüket. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, mivel Európában kockázatos dolog akvizícióra vállalkozni. Nehéz a hiteles stratégia kialakítása, fennáll a veszélye annak, hogy rejtett veszteségek vagy szerkezetátalakítási kiadások merülnek fel, akadályokba ütközhet a vevő és a célpont kultúrájának összehangolása vagy egész egyszerűen a nemzeti érzület miatt hiúsulhat meg egy ügylet. Ez utóbbit példázza, hogy a spanyol BBVA kénytelen volt visszavonni az olasz BNL-re tett ajánlatát, miután a helyi rivális Unipol és szövetségesei ellenajánlattal álltak elő. Az ABN ugyan még versenyben van a szintén olasz Antonvenetáért, küzdelme azonban elég kilátástalannak látszik. Elemzők ezzel együtt úgy látják, hogy a nyereséghalmozódás felvásárlásokhoz fog vezetni, már csak azért is, mert szerkezeti változások eredménye.

A bankok az utóbbi időben lefaragták működési költségeiket, és folyamatosan csökkentik a vállalati hitelek után képzendő kockázati tartalékokat. Ráadásul a gazdaságok gyengélkedése miatt nemigen tudnak növekedni a hitelnyújtás fokozásával, ami szintén arra késztetheti őket, hogy akvizíció útján gyarapodjanak.