Nyolcbillió dollár az ázsiai bankokban

2006.06.19. 13:13
Az ázsiai és csendes-óceáni térségben a bankbetétek összege elérte a 8 trillió, vagyis a 8 ezermilliárd dollárt, ami 76 évnyi magyar GDP-nek felel meg. A bankokat főleg a lakossági betétek éltetik, és egyre nagyobb az egymillió dollárt meghaladó magánvagyonok aránya. Csak Kínában másfélszeresére nőtt az ilyen betétekkel rendelkezők aránya.

Egyre inkább a lakossági ügyfelek gyarapítják az ázsiai és a csendes-ócieáni térségben működő bankokat - derül ki a Deloitte Touche Tohmatsu legfrisseb jelentéséből. A nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég adatai szerint az ázsiai pénzintézetek betétállománya elérte a 8 billió, azaz 8 ezermilliárd dollárt.

Ez 1736 billiárd forintot ér a mostani 217 forintos dollárárfolyammal számolva, ami nagyjából nyolcvan évnyi teljes magyar GDP összegének felel meg. A betétek zöme lakossági ügyfelektől származik, ezért a Deloitte szerint a növekedés motorját a lakossági banki üzletág ügyfelei adják, így ők azok, akik a pénzügyi szolgáltatások jövőjét meghatározzák.

Sokan vannak, gazdagok és spórolósak

A hatalmas megtakarításnak több összetevője van a Deloitte szerint. A legfontosabb ilyen Ázsia hatalmas és növekvő lakossága, valamint a lakossági megtakarítások magas aránya. Ez, kiegészülve a robbanásszerű gazdasági növekedéssel, valamint a lakossági banki szolgáltatások fejletlenségével, biztosítja a bankok számára a legjelentősebb növekedési lehetőséget.

A pénzintézeteknek a szakértők szerint ezért a mostaninál sokkal ügyfélközpontúbban kell működniük. Így egyebek mellett kényelmesebben kiszolgálást kell nyújtani, célszerű meghosszabbítani a nyitvatartási időt és fokozniuk kell a nem banki termékek értékesítését is. Utóbbita Indiában már több példa is van, így egyebek mellett postai bélyeget, közlekedési és mozijegyeket is lehet vásárolni banki ATM-eken keresztül.

A bankoknak emellett a leggazdagabb ügyfelekre kell a mostaninál jobban koncentrálniuk. Egyre többen rendelkeznek ugyanis a jelentős, egymillió dollárnál nagyobb magánvagyonnal - a Deloitte szerint ez az ügyfélkör adja a banki profit java részét. Arányuk már mostanra is jelentősen nőtt - Kínában 52, Indiában 22 százalékkal 2000 óta -, a következő években további bővülés várható.

A tanácsadó szerint a bankok jelentősen növelhetik forgalmukat és nyereségüket azzal is, ha a szimpla megtakarítási és hitelezési tevékenységüket bővítik, és univerzális banki szolgáltatásokat nyújtanak, így "egyablakos" rendszerben foglalkoznak hitelkártyákkal, biztosításokkal és brókeri tevékenységgel is.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön