Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Ráncba szednék a bankokat

2008.04.18. 07:40
Nagyobb tartalékképzesére kötelezné a bankfelügyeleteket tömörítő nemzetközi testület a pénzintézeteket, emellett több, az átláthatóságot biztosító szabállyal is elébemennének egy újabb hitelválság kialakulásának.

A világ országainak bankfelügyeleteit reprezentáló bázeli bizottság, amelynek feladata a pénzügyi szabályozással kapcsolatos szabványok kidolgozása, javaslatcsomagot állított össze a tavaly nyáron kirobbant hitelválsághoz hasonló krízisek megelőzésére. A testület azt ajánlja - és javaslatait be fogják vezetni az egyes országok pénzügyi szabályrendszerébe -, hogy a bankokat nagyobb tartalékok képzésére kötelezzék úgynevezett strukturált hiteltermékeik után, függetlenül attól, hogy azokat saját könyveikben vagy önálló szervezetként működő alapokban számolják-e el.

Az elmúlt hónapok pénzpiaci felfordulásában ezek a termékek, illetve szervezetek jelentették a bankok fő veszteségforrását. Emellett szigorúbb kockázatkezelési eljárások bevezetésére kötelezik őket és javítaniuk kell eszközállományuk értékelését és közzétételét.

A bázeli bizottság tudomásul veszi, hogy az új szabályok túl gyors bevezetése nehéz helyzetbe hozná a veszteségeik pótlásával és a romló hitelfeltételekkel küszködő bankokat, de elkerülhetetlennek tartja a szigorítást. A Royal Bank of Scotland elemzői ugyanakkor arra számítanak, hogy a bankok a lehető leghamarabb emelni akarják tőketartalékaikat, mert attól tartanak, hogy ha nem sietnek, akkor versenytársaik elszívják előlük a szabad forrásokat.

Szakértők szerint a változtatások összességében minden bizonnyal rontják majd a pénzintézetek nyereségességét, ugyanakkor csökkentik tevékenységük kockázatosságát. A bizottsághoz hasonló szigorításokon gondolkodnak a nemzetközi számviteli szabványok kidolgozásával foglalkozó testület tagjai is. Elképzeléseik szerint köteleznék a bankokat, hogy előre megadott és mereven szabályozott formában, részletesen hozzák nyilvánosságra a hozzájuk többé-kevésbé szoros szálakkal kapcsolódó befektetési alapok pénzügyi adatait.