Jolán
2 °C
4 °C

Ráncba szednék a bankokat

2008.04.18. 07:40
Nagyobb tartalékképzesére kötelezné a bankfelügyeleteket tömörítő nemzetközi testület a pénzintézeteket, emellett több, az átláthatóságot biztosító szabállyal is elébemennének egy újabb hitelválság kialakulásának.

A világ országainak bankfelügyeleteit reprezentáló bázeli bizottság, amelynek feladata a pénzügyi szabályozással kapcsolatos szabványok kidolgozása, javaslatcsomagot állított össze a tavaly nyáron kirobbant hitelválsághoz hasonló krízisek megelőzésére. A testület azt ajánlja - és javaslatait be fogják vezetni az egyes országok pénzügyi szabályrendszerébe -, hogy a bankokat nagyobb tartalékok képzésére kötelezzék úgynevezett strukturált hiteltermékeik után, függetlenül attól, hogy azokat saját könyveikben vagy önálló szervezetként működő alapokban számolják-e el.

Az elmúlt hónapok pénzpiaci felfordulásában ezek a termékek, illetve szervezetek jelentették a bankok fő veszteségforrását. Emellett szigorúbb kockázatkezelési eljárások bevezetésére kötelezik őket és javítaniuk kell eszközállományuk értékelését és közzétételét.

A bázeli bizottság tudomásul veszi, hogy az új szabályok túl gyors bevezetése nehéz helyzetbe hozná a veszteségeik pótlásával és a romló hitelfeltételekkel küszködő bankokat, de elkerülhetetlennek tartja a szigorítást. A Royal Bank of Scotland elemzői ugyanakkor arra számítanak, hogy a bankok a lehető leghamarabb emelni akarják tőketartalékaikat, mert attól tartanak, hogy ha nem sietnek, akkor versenytársaik elszívják előlük a szabad forrásokat.

Szakértők szerint a változtatások összességében minden bizonnyal rontják majd a pénzintézetek nyereségességét, ugyanakkor csökkentik tevékenységük kockázatosságát. A bizottsághoz hasonló szigorításokon gondolkodnak a nemzetközi számviteli szabványok kidolgozásával foglalkozó testület tagjai is. Elképzeléseik szerint köteleznék a bankokat, hogy előre megadott és mereven szabályozott formában, részletesen hozzák nyilvánosságra a hozzájuk többé-kevésbé szoros szálakkal kapcsolódó befektetési alapok pénzügyi adatait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?