Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Válságban a bankszektor?

2002.10.08. 11:02
A Commerzbank árfolyama két évtizedes mélypontra zuhant, miután értesülések szerint a harmadik legnagyobb német bank létszámleépítésre készül és likviditási helyzete kritikus. Elbocsátásokat tervez a Merrill Lynch amerikai befektetési bank is, a Crédit Suisse pedig azért esett, mert újra feléledtek az aggodalmak, hogy a svájci bank főrészvényese túlad pakettjén.
Nem örvendezhettek tegnap a bankrészvények tulajdonosai, mert a kedélyeket a legkülönfélébb hírek és kiszivárogtatások borzolták fel. A sort a Reuters nyitotta meg: a hírügynökség értesülése szerint az egyik vezető egyesült államokbeli befektetési bank, a J. P. Morgan az üzletágban alkalmazott 20 ezer fő közül 3 ezret készül elbocsátani.

A kontinensnyi ország legnagyobb befektetési bankja, a Merrill Lynch (ML) - amely tavaly 15 ezer főt bocsátott el - újabb ezer főt akar elküldeni - írta a The Sunday Times. A részvénypiac zuhanórepülése miatt a Wall Streeten az utóbbi másfél évben mintegy 60 ezer dolgozót eresztettek szélnek, mert a legjövedelmezőbb üzletág, a kibocsátások szervezése és a fúziós tanácsadás pang.

A ML az európai tőzsdenyitás egyik főszereplőjévé is vált, miután egy kiszivárgott e-mail szerint az egyik elemzője a Commerzbank AG állítólagos súlyos tőzsdei veszteségeinek hatásairól érdeklődött a Standard & Poor's hitelminősítőnél. A harmadik legnagyobb, tőzsdén jegyzett német bank árfolyama erre 9 százalékkal, két évtizedes mélypontra zuhant. Az ML illetékese szerint az eset jól szemlélteti, hogy az ideges piac hisztérikusan túlreagál minden pletykát.

Gondban vannak a német és svájci bankok is

A Commerzbank szóvivője hevesen cáfolta, hogy bármiféle likviditási problémájuk lenne (korábbi értesülések szerint a kelet-németországi tartományokat sújtó nyári árvizek miatt a céltartalék-állomány növelésére kényszerültek), de nem adott felvilágosítást arról, vajon a bank a már bejelentett 4300 fős elbocsátáson felül valóban további több száz alkalmazottját akarja-e elküldeni. A Commerzbank részvényei idén 72 százalékot vesztettek értékükből, ami miatt feltehetően újra előtérbe kerülnek a találgatások, hogy a bank felvásárlási célponttá válik.

A Deutsche Bank AG annak ellenére gyarapította a vesztesek táborát, hogy a tegnap létrejött opciós megállapodás értelmében 400 millió euróért megveheti az IntesaBci S.pA.-tól a dél-olaszországi Banca Carime S.p.A. negyedét. A legnagyobb német bank árfolyama délelőtt mintegy 4 százalékot esett, mert a piacon továbbra is tartja magát a nézet, miszerint hamarosan profitfigyelmeztetést lesz kénytelen kiadni.

A második legnagyobb svájci bank, a Crédit Suisse Group árfolyama 11 százalékos zuhanás után kilenc és fél éves mélyponton állt meg, mert a brókerek ismét felmelegítették a hetek óta keringő pletykákat, amelyek szerint Martin Ebner milliárdos súlyosan eladósodott BZ Groupja eladja 5 százalékos CS-pakettjét.