Ágnes
-5 °C
2 °C

Válságban a bankszektor?

2002.10.08. 11:02
A Commerzbank árfolyama két évtizedes mélypontra zuhant, miután értesülések szerint a harmadik legnagyobb német bank létszámleépítésre készül és likviditási helyzete kritikus. Elbocsátásokat tervez a Merrill Lynch amerikai befektetési bank is, a Crédit Suisse pedig azért esett, mert újra feléledtek az aggodalmak, hogy a svájci bank főrészvényese túlad pakettjén.
Nem örvendezhettek tegnap a bankrészvények tulajdonosai, mert a kedélyeket a legkülönfélébb hírek és kiszivárogtatások borzolták fel. A sort a Reuters nyitotta meg: a hírügynökség értesülése szerint az egyik vezető egyesült államokbeli befektetési bank, a J. P. Morgan az üzletágban alkalmazott 20 ezer fő közül 3 ezret készül elbocsátani.

A kontinensnyi ország legnagyobb befektetési bankja, a Merrill Lynch (ML) - amely tavaly 15 ezer főt bocsátott el - újabb ezer főt akar elküldeni - írta a The Sunday Times. A részvénypiac zuhanórepülése miatt a Wall Streeten az utóbbi másfél évben mintegy 60 ezer dolgozót eresztettek szélnek, mert a legjövedelmezőbb üzletág, a kibocsátások szervezése és a fúziós tanácsadás pang.

A ML az európai tőzsdenyitás egyik főszereplőjévé is vált, miután egy kiszivárgott e-mail szerint az egyik elemzője a Commerzbank AG állítólagos súlyos tőzsdei veszteségeinek hatásairól érdeklődött a Standard & Poor's hitelminősítőnél. A harmadik legnagyobb, tőzsdén jegyzett német bank árfolyama erre 9 százalékkal, két évtizedes mélypontra zuhant. Az ML illetékese szerint az eset jól szemlélteti, hogy az ideges piac hisztérikusan túlreagál minden pletykát.

Gondban vannak a német és svájci bankok is

A Commerzbank szóvivője hevesen cáfolta, hogy bármiféle likviditási problémájuk lenne (korábbi értesülések szerint a kelet-németországi tartományokat sújtó nyári árvizek miatt a céltartalék-állomány növelésére kényszerültek), de nem adott felvilágosítást arról, vajon a bank a már bejelentett 4300 fős elbocsátáson felül valóban további több száz alkalmazottját akarja-e elküldeni. A Commerzbank részvényei idén 72 százalékot vesztettek értékükből, ami miatt feltehetően újra előtérbe kerülnek a találgatások, hogy a bank felvásárlási célponttá válik.

A Deutsche Bank AG annak ellenére gyarapította a vesztesek táborát, hogy a tegnap létrejött opciós megállapodás értelmében 400 millió euróért megveheti az IntesaBci S.pA.-tól a dél-olaszországi Banca Carime S.p.A. negyedét. A legnagyobb német bank árfolyama délelőtt mintegy 4 százalékot esett, mert a piacon továbbra is tartja magát a nézet, miszerint hamarosan profitfigyelmeztetést lesz kénytelen kiadni.

A második legnagyobb svájci bank, a Crédit Suisse Group árfolyama 11 százalékos zuhanás után kilenc és fél éves mélyponton állt meg, mert a brókerek ismét felmelegítették a hetek óta keringő pletykákat, amelyek szerint Martin Ebner milliárdos súlyosan eladósodott BZ Groupja eladja 5 százalékos CS-pakettjét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!