Arnold, Levente
17 °C
27 °C

Tízezer bankárt is kirúghatnak a Cityben

2008.03.03. 14:59
Akár tízezer állás is megszűnhet befektetési bankoknál az idén a londoni City pénzügyi központjában a globális bankközi hitelpiaci válság miatt, hétfőn Londonban ismertetett előrejelzések szerint.

A Financial Timesnak az egyik globális befektetési csoport név nélkül idézett illetékese azt mondta, hogy a Cityben igen nagy az idegesség a befektetési banki aktivitás alacsony szintje miatt; vannak területek, amelyeken 85 százalékkal zuhant a forgalom. Ugyanennek a banknak egy másik munkatársa szerint a Cityben "padlón van a morál".

A londoni pénzügyi szolgáltató szféra nemzetközi promóciós tevékenységét ellátó társaság, az International Financial Services London (IFSL) gazdasági igazgatója azt mondta a londoni pénzügyi napilapnak, hogy a citybeli állások száma az idén valószínűleg 10 ezerrel csökken, vagyis az elmúlt években teremtett 40 ezer befektetési banki állás negyede odavész. Az egyik vezető független londoni gazdaságelemző központ, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) adatai szerint tavaly rekord szintre, 349 ezer fölé emelkedett az úgynevezett City-típusú munkahelyek száma a londoni pénzügyi központban; 10 ezer fő elbocsátása 2,9 százalékos leépítésnek felelne meg.

Az internetes tőzsdei buborék kipukkadása után, 2000 és 2002 között a citybeli állások 4,7 százaléka szűnt meg, de a CEBR szerint a mostani leépítés nem lesz ilyen mértékű, mert a befektetési bankok a hitelpiaci válságot egy évnyi távlatra szóló jelenségnek tartják, és vonakodnak attól, hogy a munkatársi gárda javát szélnek eresszék. A toborzás költséges dolog, fogalmazott a CEBR vezető közgazdásza.

Más londoni elemzők nem ennyire derűlátóak. Az Experian gazdasági előrejelző csoport, amely a kormánynak és a magánszektornak egyaránt készít rövid távú pénzügyi prognózisokat, néhány hete közzétett előrejelzésében azt írta: számításai szerint a City-típusú állásoknak akár az öt százaléka is odaveszhet a következő egy évben. A JP Morgan befektetési csoport a következő két évre 21 ezres elbocsátást jósolt a Cityben.

Az IFSL éppen a múlt héten tette közzé Londonban éves globális banki jelentését, amely szerint tavaly ugyan még nagyon jól ment a befektetési bankoknak világszerte, idén azonban már feleződhet az ágazat adó előtti profitja, és a hitelpiaci válságból eredő kényszerleírások meghaladhatják a 400 milliárd dollárt. A CEBR nemrégiben kiadott becslése szerint már a 2007-2008-as prémiumszezonban 16 százalékkal csökkenhetett - de így is 7,4 milliárd fontot (2660 milliárd forintot) tett ki - a City befektetési és egyéb pénzügyi szolgáltatási területeken dolgozó bankárainak év végi összesített prémiuma az előző évben kifizetett 8,8 milliárd font után. A CEBR azzal számol, hogy az áthúzódó hatások miatt a 2008-as év végi prémiumszezonban már "csak" 6,2 milliárd font lesz a londoni pénzügyi központban dolgozók éves jutalma, 2009-ben azonban visszaemelkedik 7,9 milliárd fontra.

A citybeli befektetési szektor megrendülésének fő oka a nem elsőrendű - subprime - amerikai jelzálogadósi körből kiindult válság, amely miatt a befektetési bankoknak egyrészt komoly veszteségeket kell leírniuk az ilyen kötelezettségeket is tartalmazó pénzpiaci termékportfolióikban, másrészt a bankközi likviditáspiac is leapadt. A bankok ugyanis egymásról sem tudják, hogy melyiküket milyen mértékben sújtja az értékpapírosított és világszerte terjesztett befektetési termékek értékvesztése, és a bizalomhiány miatt visszatartott nagybani likviditás jelentősen emeli a finanszírozási költségeket.