Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Az EU könnyítené a bankfelvásárlásokat

2006.09.13. 07:39
A banfelvásárlásokra érvényes új szabályozásnál kisebb lenne a politikai beavatkozás, a nemzeti protekcionizmus veszélye. A jelenlegi jogszabályok szerint ugyanis felügyeleti szervek megakadályozhatják a felvásárlás.

Az Európai Bizottság finomítaná a pénzügyi szektorban történő vállalatfelvásárlások nemzeti felülvizsgálatára vonatkozó szabályokat. A belső piacért felelős Charlie McCreevy kezdeményezése egyértelműen a tagállami hatáskör korlátozására irányul, különösen amikor nemzetközi szereplők törekvését akarják a tagországok megakadályozni.

Az új feltételrendszernek garantálnia kell, hogy a politikai beavatkozásnak, a nemzeti protekcionizmusnak minél kisebb tere legyen. A hatályos jogszabályok szerint a felügyeleti szervek megakadályozhatják a bankok, biztosítótársaságok, értékpapír-kereskedő cégek egyesülését vagy az akvizíciót, ha az szerintük veszélyeztetné a megcélzott vállalkozás "megbízható és körültekintő gazdálkodását".

Az új irányelv meghatározná azokat a feltételeket, amelyek alapján a felügyelő hatóságok elvégzik értékelésüket. Ez megkönnyíti az engedélyezési folyamat átláthatóságát és egyértelműbb helyzetet teremt.

Új elem, hogy a javaslat szerint kilencvenről harminc napra rövidítenék az értékelési időt, és csak nagyon indokolt esetben, egy alkalommal kerülhet sor az óra megállítására. Figyelembe kellene venni a jelölt vásárló jó hírnevét, stabil pénzügyi helyzetét, amihez nemzetközi tranzakció esetén a nemzeti felügyelő hatóságok együttműködésére, adatcseréjére is szükség van.

További megfontolandó szempont, hogy az újonnan létrejövő cég alkalmas lehet-e pénzmosásra vagy a terrorizmus finanszírozására, illetve ennek ellenőrzésére.

A bizottsági javaslatról konzultációkat folytatnak az Európai Parlamenttel és a tagállamokkal. Utóbbiaknál főként az újak részéről várható ellenállás: a közelmúltban például Varsó igyekezett "szubjektív" kritériumok alapján megakadályozni, hogy olasz Unicredit a német HVB-n keresztül felvásárolja a lengyel BPH bankot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!