Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU könnyítené a bankfelvásárlásokat

2006.09.13. 07:39
A banfelvásárlásokra érvényes új szabályozásnál kisebb lenne a politikai beavatkozás, a nemzeti protekcionizmus veszélye. A jelenlegi jogszabályok szerint ugyanis felügyeleti szervek megakadályozhatják a felvásárlás.

Az Európai Bizottság finomítaná a pénzügyi szektorban történő vállalatfelvásárlások nemzeti felülvizsgálatára vonatkozó szabályokat. A belső piacért felelős Charlie McCreevy kezdeményezése egyértelműen a tagállami hatáskör korlátozására irányul, különösen amikor nemzetközi szereplők törekvését akarják a tagországok megakadályozni.

Az új feltételrendszernek garantálnia kell, hogy a politikai beavatkozásnak, a nemzeti protekcionizmusnak minél kisebb tere legyen. A hatályos jogszabályok szerint a felügyeleti szervek megakadályozhatják a bankok, biztosítótársaságok, értékpapír-kereskedő cégek egyesülését vagy az akvizíciót, ha az szerintük veszélyeztetné a megcélzott vállalkozás "megbízható és körültekintő gazdálkodását".

Az új irányelv meghatározná azokat a feltételeket, amelyek alapján a felügyelő hatóságok elvégzik értékelésüket. Ez megkönnyíti az engedélyezési folyamat átláthatóságát és egyértelműbb helyzetet teremt.

Új elem, hogy a javaslat szerint kilencvenről harminc napra rövidítenék az értékelési időt, és csak nagyon indokolt esetben, egy alkalommal kerülhet sor az óra megállítására. Figyelembe kellene venni a jelölt vásárló jó hírnevét, stabil pénzügyi helyzetét, amihez nemzetközi tranzakció esetén a nemzeti felügyelő hatóságok együttműködésére, adatcseréjére is szükség van.

További megfontolandó szempont, hogy az újonnan létrejövő cég alkalmas lehet-e pénzmosásra vagy a terrorizmus finanszírozására, illetve ennek ellenőrzésére.

A bizottsági javaslatról konzultációkat folytatnak az Európai Parlamenttel és a tagállamokkal. Utóbbiaknál főként az újak részéről várható ellenállás: a közelmúltban például Varsó igyekezett "szubjektív" kritériumok alapján megakadályozni, hogy olasz Unicredit a német HVB-n keresztül felvásárolja a lengyel BPH bankot.