Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízezer ír banki adatait lopták el

2008.04.22. 12:50
Még tavaly június és október között elloptak négy laptopot a Bank of Ireland bankcsoporttól, de csak most értesítették az adatvédelmi hatságot. Tízezer ügyfél adatai voltak a gépeken.

Elloptak négy laptopot az egyik legnagyobb ír kereskedelmi banktól - közölte a Bank of Ireland bankcsoport kedden. A tízezer ügyfél kódolatlan adatait tartalmazó számítógépeket még tavaly június és október között tulajdonították el, de az ír adatvédelmi hatóságot csak múlt pénteken értesítették. A késlekedésről az ügyvezető igazgató azt mondta, a cég vezetését sem tájékoztatták az esetekről.

Brian Forester, a Bank of Ireland Life ügyvezető igazgatója közölte, a rendőrséget értesítették a lopásokról, de a cég vezetését nem. Emberi hiba miatt történt így – tette hozzá. A Bank of Ireland Life egy független cég a bankcsoporton belül, ami életbiztosítással, nyugdíjjal, megtakarítással és befektetéssel foglalkozik.

A cégen belül részletes belső vizsgálat folyik február óta - mondta Forester az RTÉ ír állami közszolgálati rádiónak. Az ügyvezető szerint három laptopot autókból, egyet pedig egy bankfiókból loptak el. A számítógépeken volt biztonsági rendszer, de az ügyfelek adatait nem kódolták.

Billy Hawkes, az ír adatvédelmi biztos súlyosnak nevezte az esetet. A biztos úgy tudja, a bankcsoport olyan intézkedéseket hozott, ami szerint minden laptopon kóddal kell védeni az adatokat. A Bank of Ireland ráadásul figyeli az érintett ügyfelek számláit, de egyelőre nem találtak visszaélésre utaló jelet - mondta Hawkes.

Nem ez az első eset, hogy banki ügyfelek személyes adatai tűnnek el Nagy-Britanniában. Nemrég 370 ezer ügyfele adatát tartalmazó lemezeket vesztett el a HSBC, de tavaly a Nationwide ingatlanszövetkezet és a Norwich Union biztosítási társaság is elvesztette ügyfelei adatait. A két pénzintézet akkor pénzbüntetést kapott.