Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Tízezer ír banki adatait lopták el

2008.04.22. 12:50
Még tavaly június és október között elloptak négy laptopot a Bank of Ireland bankcsoporttól, de csak most értesítették az adatvédelmi hatságot. Tízezer ügyfél adatai voltak a gépeken.

Elloptak négy laptopot az egyik legnagyobb ír kereskedelmi banktól - közölte a Bank of Ireland bankcsoport kedden. A tízezer ügyfél kódolatlan adatait tartalmazó számítógépeket még tavaly június és október között tulajdonították el, de az ír adatvédelmi hatóságot csak múlt pénteken értesítették. A késlekedésről az ügyvezető igazgató azt mondta, a cég vezetését sem tájékoztatták az esetekről.

Brian Forester, a Bank of Ireland Life ügyvezető igazgatója közölte, a rendőrséget értesítették a lopásokról, de a cég vezetését nem. Emberi hiba miatt történt így – tette hozzá. A Bank of Ireland Life egy független cég a bankcsoporton belül, ami életbiztosítással, nyugdíjjal, megtakarítással és befektetéssel foglalkozik.

A cégen belül részletes belső vizsgálat folyik február óta - mondta Forester az RTÉ ír állami közszolgálati rádiónak. Az ügyvezető szerint három laptopot autókból, egyet pedig egy bankfiókból loptak el. A számítógépeken volt biztonsági rendszer, de az ügyfelek adatait nem kódolták.

Billy Hawkes, az ír adatvédelmi biztos súlyosnak nevezte az esetet. A biztos úgy tudja, a bankcsoport olyan intézkedéseket hozott, ami szerint minden laptopon kóddal kell védeni az adatokat. A Bank of Ireland ráadásul figyeli az érintett ügyfelek számláit, de egyelőre nem találtak visszaélésre utaló jelet - mondta Hawkes.

Nem ez az első eset, hogy banki ügyfelek személyes adatai tűnnek el Nagy-Britanniában. Nemrég 370 ezer ügyfele adatát tartalmazó lemezeket vesztett el a HSBC, de tavaly a Nationwide ingatlanszövetkezet és a Norwich Union biztosítási társaság is elvesztette ügyfelei adatait. A két pénzintézet akkor pénzbüntetést kapott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!