Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Titkosak maradnak a bankbetétek

2005.07.04. 14:09
Az osztrák, svájci, belga és luxemburgi pénzintézeteknek csak az ügyfél kérésére küldek jelentést az illetékes adóhatóságoknak, bár július elseje óta az új EU-szabály szerint évente egyszer kötelesek lennének jelentést küldeni.
Továbbra sem kell tartani az adóhivataltól azoknak, akik "biztonságos" országokban tartják a pénzüket. Bár július elseje után az EU előírásai szerint a bankoknak évente egyszer jelentés kell küldeni külföldi ügyfeleik illetékes adóhivatalának, ez nem nagyon zavarja azokat, akik bizonyos országokban tartják pénzüket.

Az osztrák, svájci, belga és luxemburgi pénzintézeteknek továbbra is csak az ügyfél kérésére kell jelentést küldeni, így alapesetben nem derül fény az adóhivatal előtt a külföldön tartott bankbetétekre.

Az új intézkedés azoknak tehet jót, akik vissza akarják kapni a Magyarországon 0 százalékos kulcsú, de külföldön befizetett kamatadót. Valószínűleg akiknek ez valóban megéri, azoknak száma limitált, hiszen igen jelentős bankbetéttel kell rendelkezni, ahhoz, hogy az alacsony banki kamatok mellett (Az EU-ban 2 százalékos a jegybanki alapkamat, Svájcban 0,75 százalék) szignifikáns mértékű kamatadót lehessen visszakapni.

A titkolózóknak továbbra is megmarad Svájc és szomszédos Ausztria, ahol továbbra is titkosak maradhatnak a betétek.