Emőke
-4 °C
9 °C

Barbie babát szabad gúnyolni

2001.08.15. 11:52
Diadalként ünneplik a szólás- és művészi szabadság hívei Amerikában, hogy egy Los Angeles-i bíró elutasította a játékgyártó Mattel keresetét, amelyben az meg akarta akadályozni, hogy Tom Forsythe fotóművész Barbie babát kigúnyoló képeket állítson ki és áruljon.
A Mattel annyira híján van mindenféle humorérzéknek és nagyvonalúságnak, hogy a freedomforum.org szerint az utóbbi 5 évben 65 művészt perelt be Barbie felhasználása miatt, köztük a Barbie Girl-lel méltatlanul befutó Aqua együttest.

Tom Forsythe-ot ezúttal negyedik alkalommal próbálta leállítani a játékgyár, továbbra is sikertelenül, bár ezúttal is fellebbezésre készülnek.

Tápláléklánc Barbara, a szexuálisan kihívó

A kérdéses mű egy Food Chain Barbie - Tápláléklánc Barbara - című fotósorozat, amely a babát háztartási gépek, edények és poharak között, gyakran szexuálisan kihívó pózban ábrázolja. Az amerikaiakat a jelek szerint sokkolhatja a szex és a táplálkozás vegyítése, ugyanis az összes, a témával foglalkozó ottani hírforrás megemlíti, hogy az egyik Barbie-t a művész tortillába csomagolta. Az 1998-ban készült alkotást a fotós azóta többször kiállította, weboldalán árulja annak darabjait és képeslapot is nyomtatott belőle.

Barbie megtestesít

Ronald Lew bíró szerint a képek paródiaként értelmezhetők, így nem sértik a gyár üzleti érdekeit. Saját weboldalán maga a művész is ezt az értelmezést erősíti és ugyanígy nyilatkozott ügyvédje, Annette Hurst is. A fotós nem kevéssé patetikus krédója szerint a Táplálékláncban Barbie "Amerika fogyasztói és konformista kultúrájának megtestesítője".

Nem művészet, nem paródia

A bíró döntését feminista szervezetek is üdvözölték. A Mattel kevésbé volt feldobott. A cég az ítéletet kommentálva úgy vélekedett, hogy a nézők Forsythe munkáját nem művészetként vagy paródiaként szemlélik.

Aki azt hiszi, hogy ez a kampányuk, azt az Index Gazdasági Rovata egy rekesz Barbie-val próbálja visszajuttatni a való világba.