Alfréd
-2 °C
2 °C

Egymilliárd fontra perlik az egykori Barings Bank auditorait

2001.06.25. 12:25
Az 1995-ben csődbe ment Barings Bank felszámolását végző Ernst & Young egymilliárd fontra perli a bankot auditáló könyvvizsgálócégeket - közölte a BBC. A felszámoló szerint a Deloitte & Touche és az azóta a PricewaterhouseCoopershez tartozó Coopers & Lybrand Singapore két éven keresztül nyereségről számolt be, miközben Nick Leeson hírhedt tőzsdeügyletei már komoly veszteségeket okoztak.
Az Ernst & Young gondatlansággal vádolja a könyvvizsgálókat, és kártérítésként egymilliárd fontot követel. Az alperesek elutasítják a vádakat, szerintük csak a Barings vezetői hibáztathatók, amiért nem tudták leállítani Leesont. Szakértők szerint a per jövő tavaszig is eltarthat, és a perköltségek elérhetik a százmillió fontot.

Aki a bankot padlóra küldte

Nicholas W. Leeson 1995-ben okozta Anglia legrégebbi kereskedelmi bankja, a Barings PLC összeomlását. Az akkor 28 éves bróker megforgatta a szingapúri tőzsdén a cég vagyonát, arra spekulálva, hogy stabil marad a japán részvénypiac. A kobei földrengés azonban megdöntötte a japán tőzsdét, és ezzel Leeson számításait is keresztülhúzta. Miután a Barings csődöt jelentett, Leeson Londonba menekült, de csak Frankfurtig jutott. Nyolc hónapot töltött egy német börtönben, majd kiadták Szingapúrnak, ahol hat és fél év börtönre ítélték.

Elrettentő reklámarc

A csődbe ment bankot 1995-ben a holland ING jelképes 1 fontért vette meg, de a bank újjáélesztése nem sikerült. Leesont négy év után kiengedték a börtönből jó magaviselet miatt, illetve, hogy rákbetegségét kezeltethesse. Egy reklámügynökség később a brókert választotta a Matteus.com online brókercég hirdetési kampánya arcaként. A Leeson-Barings-sztoriból film is készült: a Csődtömeg (Rogue Trader, 1999) főszerepét Ewan McGregor játszotta.