A Bayer egyelőre megúszta a sokmilliárdos kártérítést

2003.03.20. 12:26
Jogilag nem vonható felelősségre a Baycol okozta halálesetekért a Bayer - mondta ki keddi ítéletében egy texasi bíróság. A cég ennek köszönhetően a korábban tízmilliárd dollár körüli összegre taksált kártérítéseket jóval olcsóbban megúszhatja.
Első bírósági csatáját megnyerte, ám még további több ezer Baycol-kártérítési per vár Németország egyik legnagyobb gyógyszergyárára, a Bayerra. A cég harmadik legnépszerűbb gyógyszere, a Baycol számlájára 8400 izomsorvadásos megbetegedést és közel száz halálesetet írnak, ráadásul a kárvallottak szerint a cég vezetése már évekkel a 2001-es kivonás előtt tudott a súlyos mellékhatásokról.

Egy texasi bíróság azonban ezzel ellentétes megállapításra jutott tegnap, az ítélet indoklása szerint a Bayer megfelelő módon értesítette az orvosokat a használat veszélyeiről.

Peren kívül megegyeznének

A kártérítési pereknek ugyan ezzel még távolról sincs vége, ám jelentősen csökkent a vállalat jövőjével kapcsolatos bizonytalanság. Rossz esetben ugyanis a cégnek akár 10 milliárd dollárt is ki kellett volna fizetnie a Baycol-kárvallottaknak, ám most megnyílt az út a - lényegesen olcsóbb - bíróságon kívüli megegyezések előtt. (A cég ellen pert fontolgatóknak ugyanis jobb egy - biztos pár százezer dollárt hozó - peren kívüli egyezség, mint a bizonytalan és hosszadalmas bírósági huzavona).

Befektetőt keres

A Bayer számára - mivel a következő öt évben várhatóan semmiféle sikermolekulával nem tud előrukkolni - igen fontos lenne, hogy mihamarabb befektetőpartnert találjon régóta eladósorban levő gyógyszerrészlegéhez, ennek érdekében akár az irányítást is kiengedné a kezéből. A pernyerés hírére valósággal száguldani kezdett kedden az árfolyam, a 12 és fél éves mélyponton lévő jegyzés pár óra leforgása alatt 39 százalékkal magasabbra ugrott.  • Hírek
  • Bankszámla