Szilvia
5 °C
16 °C

Több ezer kártérítési per vár a Bayerre

2002.10.21. 12:11
A német Bayer gyógyszergyárat 3500 kártérítési per fenyegeti az Egyesült Államokban, az ott Baycol néven árusított koleszterinellenes szere miatt. A más országokban Lipobay néven forgalmazott szert tavaly augusztusban kivonták a forgalomból, miután összefüggésbe hozták világszerte ötven halálesettel. Azóta a halálesetek száma több mint százra emelkedett.
A Bayer elnöke, Werner Wenning úgy nyilatkozott a Financial Times Deutschland hétfői számában, hogy az első bírósági tárgyalásokat a jövő év első negyedére várják. Hozzátette, hogy eddig száz esetben sikerült megegyezni panaszosokkal bíróságon kívül.

Többmilliárd eurós kár

A Baycol visszavonása 800 millió euróval csökkentette tavaly a Bayer működési eredményét, és a Morgan Stanley befektetési bank becslése szerint a várható peres kártérítések még egy-két milliárd euró közötti összegbe fognak kerülni a vállalatnak.

Wenning nagyobb profitot vár

Werner Wenning cégelnök e hónap elején megerősítette, hogy a Bayer a tavalyit jelentősen meghaladó tiszta nyereséget vár az idén, az első félévi visszaesés ellenére. A Bayer tavaly 965 millió eurós tiszta nyereséget ért el.

A Bayer szokásos tevékenységből eredő, egyszeri tételektől megtisztított működési haszna 318 millió euró volt a második negyedévben az egy évvel korábbi 536 millió euró helyett. A nettó eredmény 293 millió euró lett az egy évvel korábbi 564 millió euró helyett, az adózatlan profit 719 millió euróról 296 millió euróra csökkent. A értékesítés 7,504 milliárd euróra süllyedt a tavalyi második negyedévi 8,071 milliárd euróról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?