Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Több ezer kártérítési per vár a Bayerre

2002.10.21. 12:11
A német Bayer gyógyszergyárat 3500 kártérítési per fenyegeti az Egyesült Államokban, az ott Baycol néven árusított koleszterinellenes szere miatt. A más országokban Lipobay néven forgalmazott szert tavaly augusztusban kivonták a forgalomból, miután összefüggésbe hozták világszerte ötven halálesettel. Azóta a halálesetek száma több mint százra emelkedett.
A Bayer elnöke, Werner Wenning úgy nyilatkozott a Financial Times Deutschland hétfői számában, hogy az első bírósági tárgyalásokat a jövő év első negyedére várják. Hozzátette, hogy eddig száz esetben sikerült megegyezni panaszosokkal bíróságon kívül.

Többmilliárd eurós kár

A Baycol visszavonása 800 millió euróval csökkentette tavaly a Bayer működési eredményét, és a Morgan Stanley befektetési bank becslése szerint a várható peres kártérítések még egy-két milliárd euró közötti összegbe fognak kerülni a vállalatnak.

Wenning nagyobb profitot vár

Werner Wenning cégelnök e hónap elején megerősítette, hogy a Bayer a tavalyit jelentősen meghaladó tiszta nyereséget vár az idén, az első félévi visszaesés ellenére. A Bayer tavaly 965 millió eurós tiszta nyereséget ért el.

A Bayer szokásos tevékenységből eredő, egyszeri tételektől megtisztított működési haszna 318 millió euró volt a második negyedévben az egy évvel korábbi 536 millió euró helyett. A nettó eredmény 293 millió euró lett az egy évvel korábbi 564 millió euró helyett, az adózatlan profit 719 millió euróról 296 millió euróra csökkent. A értékesítés 7,504 milliárd euróra süllyedt a tavalyi második negyedévi 8,071 milliárd euróról.