Botond, Mózes
EUR 385,08 Ft
USD 369,56 Ft
12 °C
29 °C

Újabb nagybankot államosíthatnak

2008.09.27. 17:08
A Northern Rock után újabb jelzálogbankot, a Bradford & Bingley-t vehet át a brit állam, hogy elkerüljék az újabb bankpánikot. Az ingatlanfinanszírozásra specializálódott pénzintézetek a válság miatt nem tudnak piaci forrásokhoz jutni.

Néhány hónap leforgása alatt a második brit nagybank kerülhet állami tulajdonba, jelezve a New York-i és a londoni pénzügyi központokban pusztító likviditási válság egyelőre megállíthatatlannak tűnő terjedését. 

A Bradford & Bingley brit jelzálogkölcsönző intézet piaci tőkeértékének 90 százalékát vesztette el az év eleje óta, miután fő működési területe, a brit ingatlanpiac is gyakorlatilag összeomlott. A bank főleg ingatlanbefektetési céllal vásárolt lakások tulajdonosainak nyújt jelzáloghiteleket.

Az e piacra szakosodott, szűk profilú brit jelzáloghitelező intézeteket az is súlyosan érinti, hogy kihelyezési tevékenységüket jórészt a nagybani likviditáspiacról refinanszírozzák, lakossági számlavezetési tevékenységük a többi, általános profilú nagybankéhoz képest korlátozott. Azonban a hitelpiaci válság következményeként a bankközi likviditáspiac szinte kiszáradt, mivel a bizalomhiány miatt mára gyakorlatilag leállt a bankközi hitelezés.

Ennek esett áldozatául tavaly ősszel, komoly bankpiaci riadalmat okozva, a brit Northern Rock jelzálogkölcsönző, amelyet finanszírozási forrásainak teljes elapadása miatt idén februárban csak állami tulajdonba vétellel lehetett megmenteni. Ez volt hosszú évtizedek óta az első brit bankállamosítás

A jelek szerint most jöhet a következő, miután a legnagyobb brit bankok egyelőre nem mutatnak komolyabb lelkesedést a Bradford & Bingley átvételére. A hivatalos aggodalom mértékét jelzi, hogy a Brit Bankszövetség nyilatkozatban tartotta szükségesnek biztosítani a lakossági betéteseket: a brit bankokban elhelyezett pénzük biztonságban van.

A Bradford & Bingley lakossági betétesi állománya viszonylag szűkös; 2,5 millió ügyfél összesen 22 milliárd fontot tart a banknál. Egy esetleges betétesi roham a számlákon lévő pénz kimenekítésére azonban súlyos következményekkel járhat a brit bankrendszer iránti bizalom egészére. Ilyesmire tavaly már volt példa, amikor éppen a megrendült helyzetű Northern Rockot rohanták meg a lakossági ügyfelek, a brit bankszektorban másfél évszázada példátlan pénzkivételi pánik közepette. Ezért komoly lehetőségként merült fel, hogy a Bradford & Bingleyt már a következő napokban beolvasztják az államosított Northern Rockba, vagyis szintén államosítják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek