Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Akár 200 bank is bedőlhet az USA-ban

2008.09.11. 10:59
Az amerikai ingatlanpiacnak két-három évre lesz szüksége a felépüléshez és akár 100-200 bank is összeomolhat a következő évben egy Nobel-díjas közgazdász szerint - írja a Reuters.

Michael Spence, aki 2001-ben nyerte meg a Nobel-díjat, hangot adott véleményének, miszerint további két-három évig is elhúzódhat az amerikai ingatlanszektor válsága, ugyanis az ingatlanpiacon túlkínálat tapasztalható, miközben a kereslet gyenge. A pénzügyi szektor problémái és a magas infláció újabb csapást jelent az amerikai ingatlanszektorra, amely a Nagy Gazdasági Világválság óta a legnagyobb válságot éli át.

A Nobel-díjas tudós prognózisai szerint 100-200 bank mehet csődbe azt Egyesült Államokban a jövő évben, miután számos cég nem megfelelően tőkésített és az amerikai kormányzat a kisebb vállalatokat nem fogja megmenteni, mint ahogy azt a két óriási jelzáloghitelező, a Freddie Mac és a Fannie Mae esetén tette. Michael Spence véleménye szerint helyesen cselekedett az amerikai állam, amikor átvette a két cég irányítását, amelyek kötvényeivel jegybankok is rendelkeznek, ugyanis ezzel megóvta a piacot a hitelpiacok további beszűkülésétől.

Idén 11 bank ment csődbe az Egyesült Államokban és a Szövetségi Betétbiztosító (FDIC) szerint a második negyedévben a bajba jutott bankok száma 117-re emelkedett, amely 30 százalékos növekedést jelent.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!