Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Ellentőzsdét terveznek a befektetési bankok

2006.11.15. 18:00
Néhány hóapon belül új részvénykereskedelmi platform alakulhat: a világ legnagyobb befektetési bankjai hoznák létre a legnagyobb európai vállalatok részvényeinek forgalmazására. A tervek szerint ez olcsóbb és gyorsabb lenne a hagyományos tőzsdéknél.

Saját részvénykereskedelmi platform létrehozását tervezik a világ legnagyobb befektetési bankjai a legnagyobb európai vállalatok papírjainak forgalmazására, közvetlen versenyt támasztva a hagyományos európai tőzsdéknek, írta a szerdai Financial Times. A londoni üzleti napilap szerint az új részvénykereskedelmi céget főrészvényesként a Citigroup, a Crédit Suisse, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a Merrill Lynch, a Morgan Stanley és a UBS hozná létre, külön igazgatótanáccsal és igazgatókkal.

A bankcsoport, amely az európai vállalati részvényforgalmazás felét adja, nagy sebességű kereskedési rendszert tervez, amelynek díjai jóval alacsonyabbak lennének, mint a Londoni Értéktőzsdéé, a páneurópai Euronexté, vagy a Frankfurtot üzemeltető Deutsche Börséé. A platform azt a jövő novemberben életbe lépő új EU-jogszabályt aknázná ki, amely a verseny erősítését és a jelenlegi tőzsdék monopóliumszerű jogainak csorbítását célozza, áll a Financial Timesban.

A BBC szerdai értesülése szerint a bankok már néhány hónapon belül ki akarják alakítani a rendszert. A részt vevő befektetési csoportok úgy vélik, túl sokat fizetnek az LSE-nek és a többi nagy európai tőzsdének. Az egyik érintett bankvezető a BBC-nek azt mondta: a kereskedési díjak az Egyesült Államokban 80 százalékkal alacsonyabbak, mint Európában. A BBC úgy tudja, hogy a bankok már hónapok óta folytatnak titkos egyeztetéseket, az egyik vezető londoni jogi cég felügyeletével. Ez utóbbira az egyik bankvezető elmondása szerint azért van szükség, hogy el lehessen kerülni a versenyellenes összejátszás vádját.

Az említett befektetési bankok az európai tőzsdék összesített forgalmának mintegy 50 százalékát adják, így érthető módon a világ 18 legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalatának papírjait tömörítő FTSE MV index jelentősen esett a délelőtt folyamán - írja a Portfolio.

A bejelentéssel egy napon a Deutsche Börse nyilvánosságra hozta, hogy visszalép az Euronextre tett ajánlatától. A New York Stock Exchange (NYSE) és a németek egy ideje versengenek a páneurópai tőzsdéért. Egy hónappal ezelőtt még a Deutsche Börse ajánlata volt kedvezőbb, azonban az Euronext-menedzsment már akkor is arra szólította fel részvényeseit, hogy a NYSE ajánlatát fogadják el.