Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Sokba van az osztrákoknak az EU-tagság

2004.09.08. 12:59
A hollandok fizetik be arányosan a legtöbb pénzt az EU költségvetésébe, a németek kétezermilliárd forintot adnak évente, míg a portugálok nyolcvanezret kapnak fejenként. A görögök és a portugálok is jól járnak anyagilag a tagsággal. Összességében közel tízezer esetben éltek vissza a támogatásokkal.
Az osztrákoknak tavaly fejenként 41,6 euróba (10 300 forint) került Ausztria EU-tagsága - így kommentálta szerdán néhány bécsi napilap, hogy Ausztria tavaly 336,2 millió euróval a hetedik helyre került az unió nettó befizetőinek a sorában.

Javuló arány

A hivatalos statisztikák szerint Ausztria tavaly 1,9 milliárd eurót fizetett be az EU költségvetésébe, és 1,56 milliárd eurót kapott az uniós kasszából. A különbözet az osztrák GDP 0,15 százalékával egyenlő, és ennek alapján az ország a hetedik helyre került a nettó befizetők rangsorában.

A bécsi elemzések szerint ez az arány a második legalacsonyabb 1997 óta. Két évvel ezelőtt az osztrák nettó befizetésnek a GDP-hez viszonyított aránya 0,1 százalék volt, 2001-ben 0,26, 1997-ben pedig 0,43 százalék.

Akik kapnak...

A GDP-hez viszonyítva tavaly Hollandia volt a legnagyobb nettó befizető 0,43 százalékkal, majd Németország és Svédország következett a listán. A nettó befizetések egy lakosra számított nagyságát tekintve a luxemburgiak állnak az élen 125,1 euróval.

A legtöbb támogatást élvezők a görögök, az írek és a portugálok voltak, ahol az egy lakosra számított nettó támogatás értéke háromszáz euró fölött volt. A befizetések abszolút értékét tekintve tavaly Németország viselte a legnagyobb terhet: 7,7 milliárd eurót fizetett az EU költségvetésébe.

Az EU-támogatások felhasználását ellenőrző szervek tavaly 185 szabálysértést fedtek fel Ausztriában 12,7 millió euró értékben. A legtöbb szabálytalanságot a vámügyek, valamint a mezőgazdaság terén állapították meg. Az EU-támogatások felhasználásának terén a tavaly még 15 tagországban 8177 visszaélést, illetve rendellenességet fedtek fel 2003-ban, a kár összértéke 922 millió euró volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?