Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

India és Kína vonzza leginkább a befektetőket

2004.04.28. 09:02
A külföldi befektetők körében Spanyolország egyike a legnépszerűtlenebb országoknak. Frissen közzétett adatok szerint 25 értékelt ország közül Spanyolország csupán a 22. helyre szorult a népszerűségi listán.
Az irodáknak, kutatás-fejlesztési központoknak helyet kereső külföldi cégek számára a legkevésbé vonzó a spanyol partvidék, ám az AT Kearney tanácsadó iroda jelentése szerint az ország javíthat a helyzeten, amennyiben jelentős befektetéseket tesz informatikai és műszaki területen.

A toplistán az első helyen India áll, amely nem csupán az olcsó munkaerő miatt népszerű a külföldi befektetők körében, hanem az alkalmazottak magas szintű szaktudásának és nyelvi ismereteinek köszönhetően is.

Az ír példa

A jelentés szerint a külföldi befektetők becsábítása érdekében Spanyolországnak pozícionálnia kellene magát, kiválasztva egy vagy két ágazatot. Példaként az íreket hozzák fel a szakemberek: Írországnak az elmúlt néhány esztendőben sikerült az EU egyik leggyengébben fejlett országából a legjelentősebb informatikai, elektronikai, valamint kutatási-fejlesztési központtá válnia.

A második legvonzóbb ország a külföldi befektetők számára jelenleg Kína, ahol az utóbbi években több mint 130 kutatási és fejlesztési központot hoztak létre. Indiához hasonlóan, Kína esetében is húzóerőt jelent az olcsó és magas szintű szakmai tudással rendelkező munkaerő.

A jelentés szerint a különböző vállalati központok "kitelepítését" eredményező jelenlegi tendencia megfékezhetetlen, hiszen részvényeseik nyomására, az eredményesség növelése érdekében a cégek csökkenteni próbálják költségeiket.